Samsara in 35 de imagini frumoase

Samsara este un documentar foarte frumos. Chiar și atunci când nu mai e un film mondo și se pierde într-un slideshow de ilustrate frumoase.

Oricât de brutal ar suna Samsara este mai mult poezie decât documentar și mai mult fotografie decât cinema. Sequel/remake la Baraka filmul ăsta vine într-un context în care Baraka a făcut școală și a fost epigonizată până peste poate. Am scris “frumos” și n-am dat-o la derută: Samsara este o colecție de imagini foarte frumoase. Care pe undeva mai reușesc să inducă și niște gânduri apropos de civilizație și splendoare, oroarea consumeristă a momentului și grandorile trecutului.

Samsara

Samsara

Sună bine și frumos, bașca muzichiile lu Lisa Gerrard de pe coloana sonoră. Dar eu am un problem cu documentarul ăsta: e complet lipsit de imaginație cinematografică. Spendori din alea naturale sau arhitecturale există și pe fundalul citatelor inspirațional motivaționale… Lipsite orice (con)text le șade mult mai bine pe film. Mai ales că deh, filmat pe peliculă și uluitor de frumos migălit din post producție Samsara e lush și picture perfect. DAR toate lucrurile alea frumoase și sublime sunt filmate fără imaginație. Și asta în ciuda unor filmări cu drona și a unor piese de rezistență abordate în maniera time-lapse.

Samsara

Samsara

De la  Mondo Cane-uri  la Shocking Asia lucrurile au evoluat înspre ieftin șocant și contrafăcut, iar genul mondo movie a fost redus la ceva cu șock value și nimic mai mult. Baraka, atunci când a apărut a scurtcircuit prin poezie un gen exploitation-al prin simpla lui existență. Doar că în loc de șocuri și orori au fost alese chestiuni frumoase. Și Samsara pare un film mondo decăzut și redus la breviar turistic. Cumva echivalent al lui Eat Pray, Love. Exotisme cuminți și spectaculoase pentru clasa de mijloc. Doamne, vino doamne, să vezi ce-a mai rămas din mondo movies….

Samsara

Samsara

(în caz că vă întrebați unde sunt cele 35 de snapshot-uri, trebuie să dați din click pe colțurile de sus ale imaginii de la începutul postului. sunt în beta testing cu gallery post din platforma de wordpress și nu mă declar chiar ravisat de rezultate și opțiuni)