Săracă inima mea: o piesă enjpe coveruri

Hard Rock-izare a unei piese din folclor. Coverul Dirty Shirt pentru Săracă inima mea are și clip excelentissim ca imaginar și ideatică (porn meets horror) dar se face vinovat de ieftinache din ăla vizual specific genului (rock + horror never led to Greatness).

Piesa mi-e cunoscută datorită Silviei Dumitrescu, care la un loc cu Adrian Enescu (ăla care face muzici bune pentru filmele lui Dan Pița dar care pentru madam Silvia nu s-a efortat prea tare) au comis o atrocitate cu sample din Move on Baby și lăbăreli inspirate de Enigma (că pe atunci trupa Era nu exista).

Aparent, ăsta e originalul:

Folclor, Maramureș. Dubios pentru că care are distilate pe acolo niște splendori sonore otoman balcanice despre care nu credeam că au ajuns până la MM.

Evident, fiind folclor, și fiind din Maramureș, piesa s-a bucurat de atențiile moldovenilor și ale folchiștilor ălora care în mod inexplicabil încă mai umplu Sala Palatului…

Cântată de Vasile Șeicaru e (poate și pentru că înregistrare live) piesa e fix muzică din aia de foc de tabără și munțomani pe care i-a abandonat iubita corporatistă. Cam Câh.

Ducu Bertzi o cântă la modul folk și faux-vintage, adică pare-a fi mai degrabă un canțon machideonesc decât folclorisme de-ale distinsei Marioara Murărescu.

Nicolae Furdui Iancu e undeva între Tezaur folcoric și cântecele de pahar din interbelic. O prelucrare destul de interesantă, aș zice eu.

Evident, nu lipsesc ororile insurmontabile. Picticosul Marcel Pavel și Maria Dragomiroiu reușesc pur și simplu să o omoare. De tot. Nimic din balcaism și din jelanie nu le poate supraviețui ălora doi. Versiunea  Mia Dan (habar nu am cine-a fost madam) este chiar la fel de oribilă. Și ar mai fi orori de înșirat dar mi s-a făcut deja silă. Traficantul de ler nu putea totuși pentru ca să lipsească. Fiți cu punga de rău de aer la îndemână, totuși. Știu că întrebarea plutea prin aer, am și un răspuns: nu, Fuego n-a cântat și el Săracă inima mea sau cel puțin nu posedă clip. 10x heavens.

UPDATE: am fost informat că din nefericire mizeria de Fuego cântă și el piesa. Ca un cur.

Din detașamentul de cetățeni și cetățence ai Republicii Moldova care s-au dedat la interpretat piesa s-ar remarca:

Ecaterina Cojocaru care se reamarcă fizic. Muzical parcă ar face un cover pop rusesc dupa vreo piesă de pe albumul Lord of Dance sau Feet on Flames, rahaturile din alea de step irlandez.

Millenium bagă mofturi simfonice capabile s-o întoarcă pe Dida Drăgan din mormânt.

Doina & Ion Aldea Teodorovici ar fi ăi mai breji, deși tot a cântec de pahar transmis din noaptea de Revelion sună.

La încheiere constat că:

  1. nu știu dacă pentru o bucată de folclor se poate vorbi despre coveruri (adica parcă un cover implică un original fix și stabil, cu auteur cunoscut);
  2. mdap, Dirty Shirt au făcut o versiune bună. Undeva în ligă cu OCS-izarea lui Andrieș și în mod cert peste ce-au scos BUG Mafia din haiducii lui Sterian;
  3. versiunea lui Bertzi ar putea pentru ca să fie  mai bună dacă ar fi prelucrată cât să sune ușor spart și cu bruiaj de disc de patefon;
  4. cel mai bine sună în mod paradoxal tot folclorismul de MM;
  5. sărăca Silvia Dumitrescu, cum nu avea ea deloc voce…

Exista și un BONUS: cea mai apocaliptică prelucrare. h2opt fac DNB experimental și very fucked up.