Septic Man este un film deranjant

Septic Man este un film deranjat la neuroni, deloc coerent și totuși splendid în ciuda dar și fix din cauza amplasamentului fecalifer.

Septic Man este exact ce-ar trebui să fie un film de groază: are tupeu și e scârbos, excelează la confuzionarea spectatorului și cum să zic, chiar e feroce într-un fel în care numai filmele underground de prin deceniile 8 și 9 aveau curaj să fie.

misleading colage

misleading colage

Povestea este simplistă: un vidanjor rămâne captiv în mățăraia de țevi din uzina de prelucrat apele menajere reziduale ale unui oraș. Nu-i singur, cu el sunt doi demenți și niște cadavre. Și nenea începe s-o ia razna dar să se și transforme în altceva. O mutație cauzată de expunerea prelungită la tone de căcat, pișat, tampoane folosite și hoituri.

shock corridor

shock corridor

hoitu plutea

hoitu plutea

Cumva este un film care poate fi lecturat și în cheie mioritică, adică deh, momentele alea când simți că îți intră căcatul în ADN după o sesiune prelungă de interacționat cu românași din ăia din afara bulelor social personale.

psycho

psycho

creepy

creepy

mutant mutant

mutant mutant

Revenind, Septic Man are un context ceva mai complicat și deloc clarificat: orașul care-a produs tot căcatul este evacuat pentru că ceva gen epidemie, demenții din uzina de prelucrare a apelor fecalizate sunt pur și simplu acolo, fără vreun fel de clarificări în afară de relația abuzivă dintre ei. Nici alunecările în demență ale vidanjorului nu-s tot timpul clar delimitate și cauzalizate.

uzina, obiect de fetish maxim

uzina, obiect de fetish maxim

Dar tocmai confuzia generală din care singura certitudine este căcatul funcționează teribil de bine. Septic Man nu-i un film care să vrea să ajungă din punctul A în punctul B. Pur și simplu stagnează în cacat și nebunie fără prea multe momente de relax pentru spectator și fără vrun fel de redemption. Când se termină, după halucinații și crime și mutații și necrofagie eu cel puțin m-am gândit că n-ar strica un sequel. Pentru că ăsta este un hibrid de Toxic Avenger și Cripta cum nu credeam să văd.

 

septic man poster

septic man poster

septic man poster

septic man poster