Serialul Umbre: note de vizionare

Serialul Umbre promite multe. În principal nasoleli super-eficiente (smardoieli & mamelizmente) dar și-o incursiune după blocurile gri, prin vilele mafioților.

Scurt pe doi serialul Umbre este povestea unui recuperator de școală veche care s-ar cam lăsa de meserie dar care de fapt nu merită mai multe de la viață. Simplul fapt că nu-i pică bine să aibă hoituri în jur nu îl face nici mai uman nici mai interesant nici mai empatizabil-cu. Dar e pus în mijlocul unui angrenaj de mafioțeală și familizme care e bine reglat din scenariu (Bogdan Mirică) și regie (Igor Cobileanski) deci este când amuzant, când interesant. Până una alta violențele din Umbre sunt cele mai bine filmate din cinema-ul nostru drag și scump.

Pe OST e te-aștept să vii (Mirabela Dauer, sfâââr, sfââr) și pe film sunt violențe într-un service auto. #smardoială. A se observa că Pavlu s-a muscularizat și ninjacizat.

Ok, generic. Mie-mi inspiră ceva glitzy si mixturare de Egali din naștere și Gomorrah. Also, cu ocazia asta mi-am dat seama că genericul de la True Detective este un sequel updatat genericului de la True Blood.

Bine de tot Sergiu Costache

Bine de tot Sergiu Costache

Ah, Sergiu Costache plus verișoara plus dejtu. Fruuuumos. Also, de zis Costache și cu Piersic Jr sunt actorii anului.

(Piersic Jr. nu apare in Umbre, cel putin nu in primele 2 episoade. am zis asa ca sa nu uit)

Așa, deci peștoaica și femeia de legătură dintre Relu (Șerban Pavlu, protagonistul nostru) și boss-ul mafiot (Doru Ana) pare-a fi Iulia Lumânare.

(fact-check ulterior: nu este Iulia Lumânare, este Andreea Vasile)

Cururi de bătrâni și Gabriel Spahiu NUD în piscinuță. E la baia turcească dar e fix ca în Gomorrah.

O replică excelentă: îți pun simfonică! în context de deces și taxi și evident Sergiu Costache.

Serban Pavlu

Șerban Pavlu asudă în chiloți. #sexy. #danslechamp

Cică un pitic are greutatea la fel ca un om normal. O fi adevărat? sublimă replică, ăsta e unul din cele mai bune dialoguri filmate în românica in ultimii destul de mulți ani. Fără glumă, e bine de tot dialogat. Responsabil e Bogdan Mirică. Și care-mi confirmă mie buna opinie despre umorul dânsului pe care mi-a cauzat-o Bora Bora.

Dorel Vișan este nemulțumit de hamsii. Same old, same old. Chestia care mă impresionează la marii noștrii actori este cum au scăpat ei netaxați după ce o viață întreagă au jucat fix același rol, din fix aceleași 2-3 note. It is happening AGAIN!

Doru Ana si Dorel Visan

Doru Ana si Dorel Visan

Copilul de baștan este emo sau lachet sau pur și simplu nu are viață în el. L-am crescut în catifea și m-am trezit cu un fătălău în casă! zice Doru Ana care-i BTW, din fix două roluri (A Fost sau n-a fost? Și Visul lui Adalbert) mai bun decât a fost vreodată Dorel Vișan.

La lumina focului, noaptea, pe câmp, în pula goală. Și nu-i Gabriel Spahiu.

La spital un plod de 12 ani are un ochi belit de petardă și bunicul se gândește că puștiu se va întoarce încurând cu una borțoasă acasă. Așadar începem să cunoaștem familia lui Relu, taximetristul cu un al doilea job în cămătărit.

și la alea la care le-a spart mufarina să le plătească spitalul și medicamentele zice tipa aia care-i peștoaică nu chiar potrivită pe rol. Eu mă întreb dacă mufarina este mecla, pufarina este, da?

(also am notat, din motive evidente: mufarină-pufarină-curfarină)

Teddy sau Tudorică, emo-ul cu pitbullică.

Pe Andi Vasluianu îl cheamă Codrin, este paraplegerino (ca să-l citez pe Ned Flanders) și vecin cu familia lui Relu Oncescu. Also Gina (Maria Obretin) soția lui Relu este numai lapte. Miere deloc. Ceva fiere, dar se cere zgârmănată masiv.

Deci așa se stochează prostituatele dâmbovițene!

serialul Umbre Poster

serialul Umbre Poster

Ah, bonding ultra-violent între un emo și un taximetrist. Oare mai există emo? În 2014? Nu-mi dau seama dacă trebuie făcut ceva decisiv cu personajul sau cu atorul. E so far al doilea punct slab. Cred că totuși din personaj mai mult decât din actorie, dar scărțâie.

Ok, momentul ăsta pare-a fi un 2014 sepecial al emisiunii 90iste Oamenii de lângă noi.

(OMFG, din emsiune despre persoane cu handicap Oamenii de lângă noi a devenit emisiune gen tezaur folcloric, despre traditii satesti)

Dacă mai scoți aer pe gură te desfac la cusături! Frumos zis.

Cam astea au fost chestiile pe care le-am notat despre serialul Umbre. Care vine dintr-o zonă fix nouă (pentru HBO dar și destul de puțin filmată de cinemau) și pare, judecat după primele două episoade ca fiind fresh și solid. Ce-i pe plus este indiscutabil din regie și dialoguri, actorii sunt în foarte mare parte cel puțin ok și promite să se lase cu (și mai multe) mufarine, pufarine și curfarine sparte. #yeay