South Park: Game of Black Fridays

Trey Parker & Matt Stone iau în colimator consumerismu hidrocefal. Au rezultat 3 episoade (sezonul 17, episoadele 7, 8 &9) absolutamente antologice. Cum numai South Park putea pentru ca să livreze.

Ingredientele majoritare sunt isteria Black Friday ( mai exact bătălia dintrePlayStation 4 și Xbox One), isteria Game of Thrones (mai exact abundența de puțe bălăngănicioase și comploturi și trădări peste trădări). Peste care se adaugă  cretinismul culturii pop japoneze, devianțele sexuale ale lu Kenny, machiavelismele lui Cartman și disfuncționalitatea sistemului de cable TV.

South Park Black Friday (1)

Story-line? Puștimea din SP vrea să prindă console de generație nouă la reduceri. Dar nu se decid: Sony sau Microsoft? Deci se fac două tabere.  Kenny se dă prințesă. Cartman se crede king-wizzard iar domnu Marsh se angajează, cu intenții secrete paznic la mall. Evident intervin japonezoii de la Sony ca să ajute tabăra prințesei Kenny iar Bill Gates ca să îl susțină pe Cartman cel de xbox iubitor.

South Park Black Friday (2)

În mod nu chiar logic (dar deh, SP e iubibil tocmai pentru cât de sublim e în ilogica lui dincolo de orice supra-realism) apare însuși George R. R. Martin. Obsedat de penis în general și de propriul penis în mod special GRRM este unul din cele mai creepy personaje pe care le-a reformulat SP pentru cultura pop. E un creeepy din ăla patetic, exhibiționist și memorabil.

South Park Black Friday (4)Ce pune episoadele astea trei pe culmile sublimului atins de SP (lângă chestii gen Imaginationland, Marjorine, Medicinal Fried Chicken The China Probrem și ar mai fi câteva) este un fine-tunning care trece dincolo de luarea peste picior a culturii pop și târâirea prin noroaie a valorilor fundamentale ale societății americane contemporane.

South.Park.S17E09.PROPER.HDTV.x264-KILLERS.mp4_000780821Trilogia Black Friday dă un diagnostic nasol consumerismului: marile corporații producătoare vor ca voi, pulimea retardă să vă călcați efectiv în picioare pentru produsele lor, vor publicitatea pe care moartea și haosul o aduc produselor lor de care de fapt nu aveți nevoie. Nu sunt omise nici prostituarea televiziunilor, nici samavolnicia sistemului de retail.

South.Park.S17E09.PROPER.HDTV.x264-KILLERS.mp4_000505338SP se joacă (nu pentru prima oară, dar în mod cert teribil de eficient și de data asta) și cu textura și cu animația și cu stock-footage. Japonezii vorbesc ceva ce pare-a fi japoneză (but it ain’t) și sunt animați, esteticalmente vorbind, tributar anime-urilor alea grețoase. “Căderea mall-ului” e animată dar bucățile de material video de arhivă REAL  susțin și ridică niște mize care sunt dincolo de fun&games.  Genericul e cu weiner-song mustind de tonalități epice (a se citi borșite & pompoase) pe fundal.

South.Park.S17E09.PROPER.HDTV.x264-KILLERS.mp4_000603769

Pe post de concluzie: dacă punem și episodul cu Ginger Cow la socoteală (s17e06) South Park tocmai au comis 4 episoade geniale unul după altul. Chestie pe care nu cred că o reușesc mai mult de 0.7% din serialele actualmente difuzate pe la tv-uri.
South.Park.S17E09.PROPER.HDTV.x264-KILLERS.mp4_000505338