Stă să plouă cu chiftele 2

Din când în când mă mir și eu cât de bine intră vreo animație din asta colorată și haioasă dar fundamentalmente tâmpițică. Stă să plouă cu chiftele 2 (aka Cloudy with a Chance of Meatballs – the 1st sequel) m-a distrat suspect de mult. Am motivele mele.

 Care ar fi:

Umorul. E rudimentar, în majoritatea cazurilor gag-uri lingvistice (pe care nu vreau să știu cum le-au dublat sau subtitrat în română) din când în când tembel. Dar e acolo, împroșcat uniform peste tot filmul.

  sta sa ploua cu chiftele 2 (5)

Imaginația. Supra-realism pentru plozi. O insulă plină de faună gastronomică. Taco pe post de dinozauri, cheeseburgeri ca paianjeni gigantici cu plase din brânză și picioare din cartofi prăjiți, kiwi pasărea înlocuită cu kiwi fructul (oare pasărea kiwi se hrănește cu fructul kiwi?) banane gigantice pe post de velociraptori… Apropos de faună și de citări & trimiteri CWACOMB are loc într-un amestec cam fabulos de Jurassic Park insula Dr-ului Moreau și insula lui King Kong.

sta sa ploua cu chiftele 2 (6)

Personajele. Evident secundarii sunt mai mișto decât principalii. E o regulă cam de căcat dar e valabilă din păcate pentru foarte multe animații. Deci avem un polițai hiper-activ, un cameraman extrem de misterios și bun la toate, un tată de protagonist ursuz și monolitic, una din extrem de puținele maimuțe tolerabile din cinemau și un imbecil mai cretin decât maimuța.

sta sa ploua cu chiftele 2 (7)

Villain-ul, care este, OMFG, o caricatură foarte evil de Steve Jobs. Apropos de asta, până nu uit: protagonistul (inventator cretin și entuziast) și femeia lui (prezentatoare de meteo cam hot, dotată cu creier și apucături de geek) ar fi fost material bun pentru aprofundat dar deh, focusul a fost pe ei în primul film, deci acu sunt complet ingnorabili și insignifianți. Deci mdap, o parte din simpatiile mele pentru filmul ăsta provin și din curajul de-a face lezmajeste la adresa hoitului lui Steve Jobs. Chestie care se poate să-i fi costat și ceva stele.

sta sa ploua cu chiftele 2 (8)

Foarte creepy e și asistenta lui evil Jobs: o piftie diformă care se vrea maimuță cu creieri avansați și care sincer, mi-a reamintit în mod constant de  Precious, cea mult prea mult abuzată sexual de propria ei familie.

sta sa ploua cu chiftele 2 (4)

Cloudy with a Chance of Meatballs 2 este genul ăla de film în care personajele tot cască gura de umire și în mod deloc umitor pentru un film de animație reușesc să fugă cu gurile larg căscate, să se oprească cu gurile larg căscate și să stea pe loc cu gurile larg căscate.

sta sa ploua cu chiftele 2 (9)

Apropos de stat pe loc, Stă să plouă cu chiftele 2 nu se oprește din alergătură decât pentru ca grupul de eroi să caște încă odată gura. E bine făcut din pacing și, mdap, e genul ăla de film care mi-a fost agreabil în ciuda prezenței una dintre cele mai oribile organisme hibridizate posibile: o familie de castraveți. CâH.

sta sa ploua cu chiftele 2 (13)

sta sa ploua cu chiftele 2 (1)

sta sa ploua cu chiftele 2 (2)

sta sa ploua cu chiftele 2 (3)