Supernova: Durak, aka The Fool

Durak e un Film Rusesc și o bucată foarte nasoală de cinema despre corupție și metastaza societății ruse. Și da, e de vreo 40 de ori mai bun decât Leviathan.

De hardoreala din Durak este responsabil Yuryi Bykov,  tipul cu The Major. Acuma face un film despre The Mayor, recte despre scoarfa primăriță care se trezește că un bloc cu 800 de locuitori stă să cadă din clipă în clipă. Și pentru că a furat împreună cu consiliul local 80% din banii orașului se poate să aibă parte de un scandal monstruos (chiar și pentru Rusia) și se prea poate să miroasă a șorici prăjit.

prostul insusi

prostul insusi

Ce-i de făcut, ce-i de făcut? Cum salvăm obrazul gros și evităm mirosul de osânze oficiale carbonizânde? Toate ar fi fost altfel dacă The Fool, recte un arhitect prostănac nu ar fi tras semnalele de alarmă. Poate că până la urmă pulimea din blocul deja aflat în proces de colaps ar face cel mai bine să crape, ar fi mai ușor de camuflat măcar lipsa unor fonduri.

blocul colapsand

blocul colapsand

Ce face Bykov din The Fool este un hommage a Balabanov, frumos asumat pe final și exemplar cinematografiat într-o secvență cu personaj care merge acompaniat de rock rusesc pe lângă un zid interminabil. Emoționant ca omagiu, superb coregrafiat ca thriller politic cu dezastru. Cu vreo 4 clase sub ferocitatea aia de sânge în vene înghețătoare a filmelor lui Balabanov, totuși.Si motivul pentru care nu dau un cur de șoarec apropos de Leviathan-ul ăla de la Oscaruri.

PS: Supernova e secțiunea de festival cu filme culese cu premiile aferente cu tot de prin alte festivaluri de film. Anul acesta prezentată de TV1000.

Durak Poster

Durak Poster