Supernova: Koza (aka Goat)

Koza a fost boxeur olimpic. Vremurile de glorie s-au dus demult, dar Koza trebuie să mai boxeze câteva meciuri. Arthouse cu box, deci.

Koza este ce se întâmplă când cinema-ul european preia scenariile și mitologiile despre gloriile boxânde americănești din Rocky. Un film mai deștept din cadre și frumos din personaje, cu zero speranțe și aproximativ zero balast (la 75 de minute aș zice că avem de-a face cu un miracol al preciziei).

Koza, sărac și umil a fost odată boxeur de olimpiade. Acum colectează fiare vechi din mlaștinile de la marginea orașului și trăiește sărac lipit, cu soția și fetița, într-o cocioabă. Un test de sarcină pozitiv și determinarea femeii de-a face alegerea corectă și de-a avorta un copil pe care nu au nici bani ni loc să-l crească îl determină pe Koza să-și reia mexiurile de box.

Koza landscape

Koza landscape

Cot la cot cu singurul amic, proprietarul depozitului de fier vechi Koza se duce într-un turneu din care speră să obțină bani pentru avort.Un turneu din care nu are cum cîștiga mare lucru, atâta vreme cât pierde succesiv meciurile.

Sună foarte mizerabilist și extrem de anti-hollywood , dar ce să vezi tocmai din cauza asta este, ca Cinema, glorios. Fără montaje de antrenament și fără femeia-burtă narativă dar cârlig emoțional care suferă și se consumă de la distanță sau de lângă ring, fără speranțe de glorie dar cu încăpățânare masochistă, cu personaje mult mai credibile și umane în zona lor de disconfort din dedesubturile societății.

Koza aka Goat

Koza aka Goat

Must-See pentru că Cinema și din seria s-ar putea să vă miște emoțional într-un mare fel.

util de știut: Koza este o poreclă, care înseamnă capră, dar nu se filmează nici capre, nici poziția capră.

14:30, la Cinema Arta.

PS: Supernova e secțiunea de festival cu filme culese cu premiile aferente cu tot de prin alte festivaluri de film. Anul acesta prezentată de TV1000.

 

KOZA_POSTER

KOZA_POSTER