Suspects, un serial bun

BBC a dat drumul unui nou serial cu polițiști londonezi. Se cheamă Suspects și merită văzut.

Am aflat de Suspects dintr-un review de pe Guardian și am zis că merită o ocheadă. Am văzut primele 5 episoade și mdap, serialul e chiar bun. Din ăla de școală veche, cum era în epoca lui de glorie Homicide și complet lipsit de fandasciile scurtcircuitate hi-tech de prin CSI-uri. Suspecții face bine de tot anumite chestii pe care serialele cu polițai le-au cam abandonat.

Suspects

Suspects

În primul rând are anchete și povești complicate și deloc previzibile. În al doilea rând ăia implicați/suspectați chiar sunt persoanje bine scrise și jucate. Polițaii care anchetează sunt trasați mai discret din condei, pentru că de fapt e vorba de cazurile lor în primul rând. Și, până la episodul 5, cazurile au tot fost unu și unu: o ploadă dispărută duce la ditai povestea cu abuzuri domestice și tăinuire de hoit. Un militant pentru Right to Die este ajutat de un anturaj dubios. Un violator acționează într-un mod foarte ingenios și foarte penibil. O adolescentă e găsită supradozată în clubul lui fra-su, și un alt adolescent e găsit deja mort pe-o alee.

Miza pică pe puzzle (cine, cum, de ce?) ca în romanele polițiste bune. Rezolvările sunt destul de greu de anticipat și făptașii au cele mai fucked-up motivații posibile.

Suspects

Suspects

Tot foarte fucked-up este caracterul de serial post-panoptikon al lui Suspsects: absolut toate datele din mobile si din emailuri plus CCTV-ul atâta de fetișizat de nanny state-ul britanic sunt on display și la îndemâna poliției. Da, e un serial cu polițai făcut de televiziune britanica deci nu ar avea cum să fie anti-poliție sau, pulai duoamne împotriva sistemului de supraveghere 24/7. Pe cât de roz e pictată situația (polițaii ăia nu fac mare lucru decât să scurme prin tehnologii personale ale victimelor și suspecților) pe atât se resimte nevoia unor personaje negative și corupte din poliție. Care zic eu ca nu vor apărea.

Dar Suspects e bun așa cum este și nici nu înțeleg de ce l-as vrea altfel. Pot să văd sezoanele 4 și 5 din the Wire dacă mă apucă vreun chef de ceva BUN cu polițai.

Trailer n-am gasit, dar avem acilea site oficial si wikipedia