Tale of two Sisters

Am revăzut mai degrabă accidental Tale of 2 sisters, film de groază aberație, mister și menstruație în grup care-a făcut la un moment dat legea prin cercurile horrorophile.

Pe la începutul anilor 2000 Tale of Two Sisters și cu JSA (Joint Security Area) puneau pe harta cinema-ului Korea (de Sud, desigur) ca resursă de hardcorizme sublim cinematografiate. Eu pe atunci eram mult mai radical dar și mult mai ușor impresionabil, mare fan thriller Made in Korea dar la filmul ăsta am adormit. Acu l-am revăzut accidental și pe cât mi-au plăcut anumite chestii, pe atât am detestat altele. Scurt pe doi filmul ăsta ar merita văzut but it aint no masterpiece. N-a fost nici atunci nu-i nici acuma. Dar s-a tocit foarte puțin în ultimii 15 ani, și are momente excelente.

pattern-2

vlcsnap-2016-09-17-03h30m51s020

Avem de-a face cu un film cu femei nebune care văd fantome, se menstruează la unison și un unic bărbat care se plimbă printre ele dându-le pastile (de nervi) ca un pez dispenser gigantic. Toate astea amplasate într-un căsoi cu tapeturi superbe și pattern clash antologic între varii materiale cu imprimeuri florale. Miza este protagonista Soo-mi, care tocmai ce s-a întors de la azilul de nebuni și care e convinsă că mă-sa vitregă o maltratează pe sor-sa ( Soo-yeon dar ne vom referi la ea ca porc urât). Tac-su nu face mare lucru și tot speră că dementa și-a revenit. Tratamentele sau au fost proaste sau familia a făcut economii de la șocuri electrice și supozitoare cu prozac cert este că Su-mi nu-i deloc ok cu capul. Nu că porc urât ar sta mai bine la capitolul sănătate psihică sau că maștera ar părea o persoană rezonabilă. E pur si simplu o demență uterină generalizată care pare și molipsitoare, că vine mătușica la masă și-o ia razna și aia cu capul.

vlcsnap-2016-09-17-03h40m58s293

Faza este că povestea e de fapt labagistică dar că este ținută din regie. Kim Jee-woon, ăla cu Bittersweet Life și I Saw the Devil, băiat cumva genial, în mod cert competent și cel puțin redutabil.  Care efectiv face rahatul bici și nu greșește decât din scenariu și câteva momente în care împrumută de prin arsenalul de cretinizme ale horror-ului japonez.

pattern-4

Soo-mi papă. La cât de dementă este ar fi fost util dacă ar fi încercat să mănânce și cu alte orificii.

pattern-1

Porc urât suferă și asudă pe fundalul unui pattern clash.

vlcsnap-2016-09-17-03h46m52s716

cadre-de-confuzare-1

Mămuca vitregă este HOT și bitchin. Bravo ei. Finalmente se va dovedi că demența nu apucă chiar pe oricine în casa aia.

vlcsnap-2016-09-17-03h42m26s195

Tătuca se uită la un geam belit de la dulăpiorul cu medicamente.

vlcsnap-2016-09-17-03h39m27s840

Dar în restul timpului merge prin casă dând pastile ba la soția number 2 ba la fiica number one. De porc urât nici că-i pasă. Also tranzițiile se fac cu cross-fade. E cumva bătrânicios dar are un rezon foarte bun opțiunea asta de montaj. Merge impecabil cu stilul de suspans pur&pur demn de thrillere de prin 60s. E ceva ce le place și la alți coreeni să facă (Stoker), să camufleze perfect deceniul în care are de fapt loc acțiunea din film. Acilea toate esteticile urlă că suntem prin the fuckin 60s, și din scenografie și din garderobă și din filmare. Și e foarte frumos așa.

dungi-din-cap-1

dungi-din-cap-3

dungi-din-cap-2

Uneori la unele personaje le trece câte o linie prin cap. Generalmente e de la ferestre dar nu musai. Când o să iau la revăzut alelate filme ale lui Kim Jee-woon o să mă uit dacă ăsta e tardemark de-al lui sau nu.

cant-touch-this-2

cant-touch-this-4

cant-touch-this-3

cant-touch-this-1

Că tot ziceam de skill, secvența asta. Doamne cum e secvența asta. Pur și simplu absurdă dar totalmente eficientă. Mătușica venită în vizită se spazmează și vede ceva și dacă existau dubii apropos de talentele cromatice ale lui Tale of Two Sisters ultimul cadru le spulberă pe toate.

vlcsnap-2016-09-17-03h41m39s952

cadre-de-confuzare-2

cadre-de-confuzare-5

cadre-de-confuzare-4

cadre-de-confuzare-3

vlcsnap-2016-09-17-03h44m32s305

Că tot veni vorba de cadre. Cadrele pot să fie în multe feluri dar pentru un pseudo-thriller psihologic cu fantomuiste este extrem de important să fie confuzante. Și avem niște cadre impecabile vizual și bulversante ca perspective și foarte bine susținătoare de atmosferă și personaj. Pân la urmă spectatorul tre să perceapă cât de confuzată este Soo-mi și cadre d-astea ajută din plin. Nu pentru că ce-a vrut să pună regizorul sau la ce s-o fi gândit monteurul, cât pentru că dau niște surplus de stranietate și susțin atmosfera aia, deci mocirlindă de anxietăți.

Vor urma spoilere, ați fost avertizați.

lez-boo-boo

lez-boo-boo

Ca majoritatea filmelor asiatice cu fantome tot ce se câștigă din cameră se pierde la cele mai elementare teste ale logicii. Tale of Two Sisters nu face deloc excepție de la regula asta a horror-ului nipon cu fantome ale unor muiste care de fapt și de drept sunt fantomele unor zdrențe atât de cretine încât meritau din plin să moară în chinuri. ca să detaliem pe obectul ToTS:

vlcsnap-2016-09-17-03h48m26s492

Soo-mi de fapt și le imaginează pe mă-sa vitregă și pe sor-sa. Are personalitate multiplă, recte triplă. Adică porc urât este moartă, dar mă-sa vitregă este vie dar ele sunt de fapt mare parte din film existente doar ca bășini din creirul plin de căcat al lui Soo-mi. Asta e partea ușoară din ecuație. Acuma:

vlcsnap-2016-09-17-03h44m11s846

Fantoma muistă a mamei celor 2 orfeline este un monument de zdrențoșenie în stare pură: incapabilă să treacă peste divorț s-a dus și și-a pus ștreangul de gât în dulapul din camera lu fi-sa, porc urât. După care porc urât a murit pentru că a fost strivito-sufocată de  hoitu lu mă-sa și de dulapul aferent. Classy, ce să zic. Asta în timp ce soția number two și fiica number one au ignorat dulapul prăbușit peste porc urât. Crezând probabil că sub dulap era soția number one care trăgea cu disperare de un umeraș de sârmă ca să facă un avort discret sau ceva. Un incident de-a dreptul vasluian s-ar putae opina.

vlcsnap-2016-09-17-03h41m39s952

Sună halucinant de abject? Să nu uităm că fantoma zdrenței sinucise se menstruează peste fi-sa vie (enfin, e mult mai soft decât ce i-a făcut fiicei celeilalte) și apropos de logică, fantomuista de sub dulapul din bucătărie este altă fantomă, care nu știm cui aparține și care nu apare decât cât s-o felicite pe mătușica venită în vizită că a terminat cu spazmatul pe podea.

cant-touch-this-5

fantoma-curului

Și totuși mizeria asta de scenariu cusut cu ațe albe și preaplin de goluri de logică se ține din regie.

 

tale