Ten Grand

M-am înfipt cu ochii în  Ten Grand pentru că Ben Templesmith și din seri benzilor desenate pe care le citesc pentru că Ben Templesmith. Am fost mildly entertained.

Cum trecuse ceva timp de la lectura ultimului BD semnat de Ben Templesmith mi-era poftă de ceva dacă nu și scenarizat măcar desenat de individul ăla care-a tot scos din mintea lui răsucită extrem de multe demențe memorabile.  Adică omul a desenat 30 Days of Night și Fell și-a compus de unul singur Wormwood: Gentleman Copse și Criminal Macabre și Wellcome to Hoxford și Singularity 7. Poate și de aia Ten Grand a fost sub media valorică a comixurilor lui Templesmith dar deh, măcar desenele au fost superbe.

Ten Grand  Templesmith

Ten Grand Templesmith

Templesmith mai are prostul obicei de-a desena chestii scrise de alții. Ten Grand este un exemplu clar în acest sens. Povestea e al lui Michael Straczynsky. Care nu are numai de polonez dar și apucături din alea habotnice de polonez catolic când vine vorba de narațiune. Aici un fel de detectiv particular specializat în paranormal trebuie să elucideze un mister. Care îl duce în limbo și purgatoriu împreună cu arhanghelul Mihail.

Ten Grand  Templesmith

MITOLOGII

Eu la mitolgii din astea iudeo-creștine am oricum Alergie, mai ales când sunt puse pe ecran sau pe hârtie ca să mai dea indirect, dar eficient cu niște mitologie creștină în plozi. Acilea am strănutat înjurături masive pentru că oricât de bine ar fi grafica subiectul e un loc comun creștin și cretin.

Ten Grand  Templesmith

Ten Grand Templesmith

Deci formula pseudo-noir (detectiv care are un trecut nasol și care e cel mai street-wise când apar demoni în peisaj) e doar o scuză lame pentru dramolete cu îngeri păzitori și marea iubire moartă a detectivului (care este, logic, în rai). Pe auteuru polonez nu-l interesează prea mult detaliile  non-creștine dar are inspirația de-a devoala la un moment dat un mare com-plot.

Ten Grand  Templesmith

Ten Grand Templesmith

Toată ancheta este de fapt un joc pentru ca demoni să o poată localiza pe muierea moartă a detectivului și astfel să poată invada raiul. Mă leși, bre polonez borșit?

Ten Grand  Templesmith

Ten Grand Templesmith

În mod destul de tipic am citit mai mult în format BD decât aș fi citit pe post de proză din lăbăreala asta creștină. Ba chiar am citit și după ce Templesmith s-a retras de la desenat, înlocuit fiind de un individ de care n-am mai auzit/văzut ceva: CP Smith.

Ten Grand CP Smith

Ten Grand CP Smith

Care preia controlul și schimbă radical stilul și mizele vizuale. Cheap și CGI până în pânzele albe, cu o estetică de video-game de prin 2008 stilul lui CP Smith ăsta e cumplit de inferior chestiilor scrjelite cu gore și detaliu de Templesmith. DAR pare mult mai just și mai onest pentru povestea de trei parale.

Care parcă își recapătă cumva din suflu dar nu sucifient cât să citesc mai mult de primele 6 numere.

[carousel source=”media: 2387,2386,2383,2385,2378,2384″ width=”640″ height=”240″]

and now, high time for more Templesmith galore

[carousel source=”media: 2382,2381,2380,2379,2371,2370,2372,2375,2377,2374″ width=”640″ height=”240″]

 

Ten Grand  Templesmith

Ten Grand Templesmith