The Expanse, excelent

Cu The Expanse mi-am recăpătat încrederea în SF-u făcut pentru TV. De la Firefly nu mă mai delectasem în semenea hal cu un serial de sci-fi.

The Expanse se întâmplă peste vreo 300 de ani, când Pământul a colonizat Marte și Luna și mare parte din sateliții lui Jupiter. Colonizat mai puțin pe Marte, unde s-a declarat Republică. Ca să se pape mai puțin căcat ipocrit de la politicienii corporatiști ai Terrei. E un fel de Război Rece expandat peste mare parte din sistemul solar între Terra+Luna și Marte. Cel mai nasol din calmul ăsta general de război rece este pe centura de asteroizi, unde coloniștii sunt cam sclavii Terrei. Și încep să fie nemulțumiți de asta. OPA (Outer-Planets Alliance) care revendică drepturi fundamentale și salariale pentru belters (locuitorii de prin centura de asteroizi) este desigur văzută ca teroriști de boarfele corporatiste de pe Terra post Global Warming. Ăsta e cadrul general: shit is the same, viitorul e al corporațiilor, nu al civilizației. E cel mai probabil viitor chit că ajungem prin cosmos sau nu. Dar să zicem că am ajuns în cosmos și că analogia se ține ok pe politic. Și chiar se ține. Ce se întâmplă? Un început mocnit de conflict (între care și care nu se știe cert primele 5 episoade) surprins din periferiile civilizației.

cosmos wow

cosmos wow

Un detectiv (Thomas Jane face ceva ce nu părea capabil, un rol mișto, adică) tre să dea de urma unei scrofuline foarte importante. Juliette Mao, moștenioare a unui dinastii de mogului s-a pierdut în timp ce-și exploara vulvua la modul cosmic, cu diverși  membrii OPA pe o stație spațială din centura de asteroizi. Un pulet (Steven Straight, cică ar fi jucat în 10.000 BC) decide că nava lui comercială ar face bine să răspundă la un semnal de SOS și ca urmare începe toată tărășenia. Care se anunță a avea proporții gargantuești.

Joe Miller, detectiv corupt

Joe Miller, detectiv corupt

Ecranizare a unui serii de romane The Expanse e cât se poate de fucking awesome. Are tot ce trebuie să aibă un serial SF (space opera) reușit:

la porc politic cu pizda place mult tortura

la porc politic cu pizda place mult tortura

Ce-ar ieși dacă hibridizăm porc politic cu pizda imperială Clinton cu una din femeile Ghandi? ceva cu apetit pentru torturi, agende ascunse, sari-uri,  și probabil un rol masiv în episoadele care or să urmeze.

Politică? Dap, că fără poltică nu avem niciun fel de SeFeu. În logica UN (adică Terra + Luna) sunt de fapt vestul putred (Us, Uk și minionii) Mars este Rusia și OPA sunt talebanii cel mai prost ies din combinație Pământenii, croiți după chipul și asemănarea americanilor. Iubitori de tortură și clevetitori de căcat conspiraționist cum simt că li se destabilizează bucile.

cosmos wow

cosmos wow

Nave spațiale, stații spațiale, etc? Oh, da și serialul ăsta are mai mult cosmos cinematografic în generic decât Interstellar și The Martian puse cur  la cur, în totaliatea lor abject-plicticoasă.

BOOM

BOOM

Acțiune? Păi cred că exploadează 3 nave și-o stație spațială. Plus Invazie armată la bordul unui crucișător și una din cele mai WTF decapitări din istoria serialelor. Plus ceva altercații de stradă.

Personajele sunt fix OK. Fără pompierizme americănoase de EROU SALVATOR salvează pe toată lumea și e neprihănit, fără PORC CU PIZDĂ o arde psihopat și retard dar cere empatie pentru că feminizm, fără LABAGISM SENTIMENTAL. Mult mai calme și adaptate la chestii nasoale decât s-ar scrie pentru seriale de politica-americana-explicată-cu-mănusi sau seriale de drogurile-sunt-nasoale-dar-noi-facem-cooleanu-din-asta. Nu sunt mari profunzimi dar sunt funcționale, și pe cont propriu și ca relaționare. Și mdap ajută și actoria, fix corectă. Mențiune specială pentru Dominique Tipper, că aș fi capabil să văd un sezon din orice borhot fix pentru prezența dumneaei. De la Rosario Dawson încoace n-a mai apărut ceva atât de muy caliente.

random freak

random freak

Dominique

Dominique

Detaliile sunt punctul de maxim impact. Are Expanse la detalii câte n-au avut toate războaiele stelelor, labele stelelor și porțile stelare puse la un loc. Aia din centură au limba lor ( o derivație de engleză cu multe gesturi și cuvinte de prin alte limbi, și în mod paradoxal chestia asta n-a devenit în 5 episoade nici penibilă nici obositoare), set-designu e mult mai credibil și cu aspect utilizat și utilitar decât de obicei prin SF pentru televiziune, hainele sunt haine purtate, nu costume, tehnologiile n-au avansat atât de uluitor la prima vedere, dar de fapt au avansat uimitor. Unu din personaje are ecranu la telefon, spart FFS. Atenția la detaliu și conjunctura în care se dau detaliile e superbă și asta e deja enorm de mult pentru un serial care are destul plot și destul spațiu cosmic în el cât să ia piuitul.

groah groh dispăruta pe ecran spart

nu-i Shanynn Sossamon, deși seamănă

Sclavie nefericita, cum se poate asa ceva?

Sclavie nefericita, cum se poate asa ceva?

Științiic vorbind nu știu dacă i se pot ridica obiecții, oricum numai căcănarii ridică obiecții științifice atunci când vine vorba de space opera.

Ce ziceam de personaje?

Jim Holden

Jim Holden

Ăsta este un puțoi care pare competent la treburile navei dar care-o dă nasol în bară când decide că groh-groh-ul de ajutor al unei pizde pierdute în spațiu NU ar trebui ignorat. E cel mai non-descript personaj din toate so far, deși ar trebui să fie erou că e cam protagonist. E anti-Kirk și nici nu-i  Mel Reynolds, dar parcă ar putea dus mai mult înspre al doilea.

polițai corupt

polițai corupt

Thomas Jane face absolut tot ce face Bine, de la frizură la atitudine și de la replici la pălăriuța aia oribil de missplaced pe o stație orbitală. E un om corupt al sistemului și tre so salveze pe zdreanța moștenitoare de corporație. Cumva bucata asta de policier (sau noir, deși mi se pare o exagerare) e cam inutilă pentru plot dar foarte just utilizată ca să dea context de politică și starea civilizației cca 2300.

 Naomi Nagata

Naomi Nagata

Nagata e bine de tot. Zero bullshituri și cel mai limpede cap din toată combinația. Nu trebe nici salvată, nici nu trebe să fie iron-cunt că are locul ei, scenarizat cu mult pragmatism și zero labagisme feministe.

Alex Kamal

Alex Kamal

În mod dubios pilotul are mai multă prezență (de spirit) decât eroul. Să fie pentru că fizic vorbind Holden e cam pulet non-descript și mai sunt alte sute de mii ca el pe la Hollywood? Nu știu, dar  pare cel mai interesant de dezvoltat personaj.  Mai are și un trecut marțian.

Wes Chatham

Amos Burton

Ăsta e bruta care tace și le face cum zice Nagata. Mi-a adus aminte foarte mult de Starship Troopers 1, 2și 3.

Kenzo, doctoru

Kenzo, doctoru

Cam tâmpit, singuru personaj luat după șablon: ăla care nu se descurcă prea bine în spațiu. Din fericire nu-i comic relief guy și nici nu se dă comic relief prin Expanse.

PS: mormonii. Ce PLM căutau mormonii în spațiu cosmic? WTF e faza cu umorul și mormonii?

nave

nave

si mai multe nave

si mai multe nave

NAve din nou

NAve din nou

martieni

martieni

cosmos wow

The Expanse

cosmos wow

cosmos wow