The Hateful 8, de 8 ori degeaba

The Hateful 8 este fix cum nu trebuie să fie un film și cel mai leneș produs onanist al lui Quentin Tarantino.

Pentru The Hateful 8 s-a găsit un titlu românesc inspirat: Cei 8 odioși și cred că de fapt sunt mai multe chestii odioase, probabil vreo 18. Western de interior care livrează discursuri și virează complet neinspirat întru enigme gen Miss Marple  ăsta e un film care mi-a pus cruce la orice încredere în QT și filmele lui.Pentru că e vine după 2 chestii de care sincer nu m-am ravisat sau bucurat prea tare (Basterdzii și Django, care nu se țin prea bine pe picioare dar încă prezentau urme de Cinema și de coolness).

Odioșenia labagistă #1: DURATA

Vreo 3 ore care, ce să vezi sunt 80% vorbărie, 15% ceva acțiune (adică atunci când chiar se întâmplă ceva) și 5% puțoizm în stare pură. Fix 2 decoruri (diligență și interior cabană), deci PLM, QT se poate apuca liniștit de scris piese de teatru. Că acolo merge bine faza cu lăbărit vorbăria pân dincolo de exasperare. Cinematogarfic vorbind filmul ăsta încăpea, cu floci cu tot, în 100 de minute.

Hateful 8 alternative posters

Hateful 8 alternative posters

Odioșenia ruptă în cur #2: FORMATUL

Să filmezi un interior bășit de cabană într-unul din cele mai glorioase formate de cinema inventate vreodată e la fel de abject ca filmatul pe verticală și la fel de cretin ca filmatul de scări rulante în alb-negru. Toate gloriile posibile pe 70 mm sunt ignorate complet de QT și marele moft nu se poate scuza nici măcar ca experiment și homage geeky. Formatul se adaptează la subiect, dar și la decor, dacă nici QT nu înțelege asta ce căcat pretenții să mai ai de la alții?

Hateful 8 alternative posters (7)

Odioșenia muistă #3: MONOLOAGELE

Se dialoghează 30% din replici și se monologhează restul de 70. Tarantino a fost genial la dialoguri. Mare lui chestie originală venea din scris, nu din filmat, că pe acolo omagiază furăcios din vreo 752 de părți în fiecare film de-al lui. De data asta e mai muist decât orice zdrență malefică din telenovele care își spune ea șie-și ce planuri și intenții are ca să se înfigă definitiv în pula fantelui (care-ar pompa-o mai mult pe fătuca sărăca și cinstită). Dusă până dincolo de limitele plictisului locvacitatea personajelor din The Hateful 8 e o odioșenie plicticoasă. Și pretențioasă.

Hateful 8 alternative posters (6)

Odioșenia ratată #4: PERSONAJELE

Din opt odioși numai 2 reușesc să fie persoanje scrise interesant și jucate non-penibil: pizda și moșneagul. Restul rolurilor  sunt reșapări și peticiri ale unor persoanje pe care actorii ăia le-au mai făcut prin alte filme (de-ale lui QT sau nu). Mai puțin Tim Roth care trebe să joace dublu, adică să pretindă că ar fi Christoph Walz jucând un rol scris pentru el într-un film de Tarantino. Channing Tatum se pune la ăștia 8 sau nu? oricum are un vax complet de personaj.

Hateful 8 alternative posters (5)

Odioșenia penibilă #5: LABA LABA RASIALĂ

Toate moaftele jucate ca la teatru în Tecuci de Samuel L Jackson, cu ura negrilor pentru albi ar fi un plus dacă l-ar fi ținut coițele pe QT să le pună într-un film contemporan, nu pe la 1800 și ceva. Probabil Tarantino e sincer atunci când se crede apărător al drepturilor negrilor din US of A, discuțiile astea despre tensiuni rasiale americane ar trebui deschise și pe cinema, DAR n-ar fi o idee rea să găsească altă portavoce în afară de SLJ, mult prea caricatural cât să conteze.

Hateful 8 alternative posters (4)

Odioșenia jegoasă #6: SAMUEL L JACKSON

Jackson nu-i nici singurul nici cel mai penibil actor capabil să joace ad nauseam același personaj în absolut toate filmele (de la Chuck Norris la Jason Schwartzman și de la Humphrey Bogart la James Franco asta nu e văzută ca o rețetă de insucces, bien au contraire). Dar atunci când Samuel L Jackson deschide gura se duce pulii de suflet orice nu ține strict de persoanje negre caricaturale care nu pot să vorbească decât despre propria pulă, pardon imporanță. Forrest Whitaker ar fi mai bun în rolul ăsta. De Idris Elba ce să mai zic. Meryl Streep ar face mai bine rolul ăla de bărbat negru răzbunător. Samuel L Jackson merită lăudat pentru rolul ăsta din The Hateful 8 fix la fel de mult cât trebuie lăudată Adela Popescu pentru rolul de drogată care-și injectează marihuana în venă din Weekend cu mama.

Hateful 8 alternative posters (3)

Odioșenia cretină #7: Joculețele Retarde

Quentin Tarantino, ce-ți mai place să te joci cu structura și cu mă-ta! Chestia care se cere zisă e că de obicei joaca asta de puștan cordit (structura, caracterul meta, voice-over-urile, geekinessul să zicem) îi iese superb. Luckily for her, he was a pedophile, unu din cele mai bune voice-over-uri din istoria cinemaului. The Hateful 8 ar vrea să pară, ca alelate filme ale lui QT la fel de minuante ca joaca unui copil isteț cu cinema-ul și publicul dar se dovedește a fi, finalmente, joaca unui oligofren cu răbdarea și obrazul ălora care se uită la film. Recapitularea (de după pauză) nu face decât să sublinieze prelungimea filmului, care e atât de mult și atât de degeaba vorbit, că cineva trebuie să puncteze că de fapt s-au și întâmplat niște chestii, nu doar vorbărie. Flashback-urile (pe care le detest dar lu Tarantino i le-am apreciat de fiecare dată, că le folosește ironic) sunt fix o chestie rezultată din neinspirație la scenariu sau lene în stare pură. Un  regizor bun ar fi putut să țină din vorbe povestea lui SLJ despre cât și-a băgat el pula în gura unui alb, dar acilea șansele ca spectatorul să o perceapă ca pe altceva decât plictis erau maxime, deci dă-i cu flashback. Nici intriga de Agatha Christie cu otravă în cafea și apariția penibil de oportună a lui Channing Tatum nu sunt altfel decât imbecile.

Hateful 8 alternative posters

Hateful 8 alternative posters

Odioșenia impardonabilă #8: SE RĂSUCEȘTE WESTERN SPAGHETTI ÎN MOMÂNT

QT pretinde că a făcut un western, ba chiar se pretinde pasionat de spaghetti western. HM. Capabil să citeze/copieze din iconografiile vizuale QT nu-i capabil sau dispus să facă asta și pentru genul Western. Nu mai are timp de câte monologuri a bășit din el ca să mai și filmeze chestii care să se întâmple sau să arate în vreun fel. Invaliditate vizuală nu-i salvată de niciun Panavision, Odioșii ar fi fost un film fix la fel de odios și filmat pe pătrat. Pentru oricine-a văzut vreun Sergio Leone sau și mai bine vreun Sergio Corbucci ce-a făcut QT din Cei opt odioși e ce-ar face un mongoloid cu un pitic de grădină înfipt în anus încercând să deseneze frumos cu curu pe asfalt. Grețos și chinuitor.

E prima oară când Tarantino se ia, mai mult sau mai puțin, mai de bine mai de rău în serios. Și e chair tragic cum ratează și mizele estetice și pe alea politice. Cei opt odioși este un film odios de ne-amuzant și oripilant de incapabil să-și livreze orice mize și mesaje. Persoanjele nu sunt pompoase ca să fie amuzante, sunt pompoase pentru că sunt poratavoci ale geniului auto-declarat al lui Tarantino, care nu mai știe decât s-o ardă pompos apropso de el, persoana lui, filmele lui.

Asta e, a luat-o pe ulei și Tarantino. Nu înseamnă că ce-a făcut pân acuma devine automat (mai) prost și asta s-a întâmplat și la case mult mai mari (Coppola și Burton, David O Russell și Joe Dante, sunt mulți care-au făcut niște capodopere și după aia au scos din ei decât căcat) dar  până și Coppola a făcut  Dracula, deci mai există speranțe. Foarte mici, ce-i drept.