The Knick, serial de Soderbergh & DEGEABA

1900. Un spital din New York . Niște doctori. Ceva gore. Obscen de multe clișee. Eu am văzut pilotul și cred că zic pas la restu’ din The Knick.

The Knick este serialul cu doctori de pe la 1900 și un pic pe care s-a apucat să- l regizeze Steven Soderbergh, cel care tocmai ce s-a retras din lumea filmului și de la regizat filme de cinema, adică. Evident că eram cu ceva interes apropos de serial, pentru că gore și din seria medicinei care prin epoca respectivă încă mai avea extrem de multe în comun cu măcelăria și măcelărirea. Dar dezamăgirea este cam totală.

belvedere in amfiteatru

belvedere in amfiteatru

Să începem cu personajele, că ele fac de fapt un serial bun.

Un doctor genial, iconoclast și dependent de droage? Avem, numai că nu-l cheamă Gregory House, se numește John W. Thackery și îl joacă Clive Owen.

Un doctor care trebuie să răzbată într-o profesie practicată strict de bărbați albi? În ciuda tuturor prejudecăților? Nu vă gândiți la DR Queen, că acilea avem un NEGRU care trebuie să ne arate că rasismul este greșit și că negrii se pricep și ei la medicină. Deci Dr. Edwards jucat de André Holland, o versiune mai fotomodelică de Omar Epps (Foreman, House MD).

white doctor black  doctor

white doctor black doctor

O bogătană (Juliet Rylance) care filantroapă și bogătană fiind împinge înainte progresul social și integrarea rasială? Cum să nu avem, că doar suntem serial american și un personaj cripto-feminist nu are cum să strice. Mai ales dacă ne arată cât de importanți au fost oamenii bogați în procesul de modernizare a Americii.

great acting!

great acting!

Să continuăm cu secundarii care par copiați de prin Dr Quinn și ocazional de prin Gangs of New York. Doar că mult mai puțin interesanți.

Abordarea lasă de dorit: mult prea modern din filmare, limbaj și muzică, The Knick pare a fi rudă cu cele două atrocități care-au împins înainte abordarea americană a filmului de epocă: Great Gatsby și Public Enemies. Știți genul de film film/serial care nu-i tembel, deci nu folosește filtre înspre sepia ca să fie de epocă dar care nici nu-i onest cu epoca și personajele, deci le abordează anacronic de modern, cât să nu se plictisească cea mai retardă pulime privitoare la teveu? Exact asta este The Knick.

New York 1900 si ceva

New York 1900 si ceva

Contextul e mizeria din New York, care începe, încet – încet să se organizeze modern. Deci da, probabil va exploda vreo epidemie de ceva, evident negrul se va dovedi un chirurg de geniu, evident că suma asta de clișee și tropi nu are cum să fie genială sau interesantă sau originală, dar evident vom tot auzi cât de extraordinar este.