The Terror Live

Thriller sud-corean cu terorism, radiou, twisturi foarte eficiente și manevre foarte politice. The Terror Live merită din plin o vizionare.

Eu când vreau să văd thriller mă duc înspre Coreea. Pentru că sunt ăi mai duri & puri de când lumea. Școala coreană de thriller omite programatic tocmai lăbărelile care trag în mocirla medicorității thrillerul de școală americană:

  • nu tu protagonist eroic (ba chiar protagoniștii sunt în genere cel puțin la fel de abjecți ca antagoniștii);
  • nu tu REDEMPTION (concept de trei parale izvorât din creștinismele și ideologiile americane despre cum orice mizerie ai face poți să o ștergi printr-o faptă bună, FFS);
  • fără de comic relief-ul pus acolo cât să nu se panicheze prea mult spectatorul mai tembel;
  • uneori, mult mai des decât în alte cinema-uri, nu vezi tu niciun happy end.
The Terror Live

The Terror Live

The Terror Live este un thriller cu radio, terorist, manevre foarte abile de audiență, secrete foarte nasoale și escaladări foarte surprinzătoare de situație.

Scurt pe doi: un om-de-radio îl ia peste picior pe unul dintre ascultători. Care-a sunat să zică despre cum a pus el o bombă. Evident bomba face boom pe un pod și jocul se schimbă. Nenea teroristul trebuie ținut pe live pentru că audiențele și din cauza la concurențe.

The Terror Live

The Terror Live

Prezentatorul devine din smug radio cunt victimă paranoică. În mod foarte eficient nenea cu bomba a pus niște explozibili în cască și mizele se schimbă. Apropos de mize, fosta soțioară a omului-de-radio este pe pod, printre ostatici. Adică ăia de-au rămas pe o bucată de pod izolată în mijlocul apelor.

The Terror Live

The Terror Live

Evident apar politicile de audiență și apar și oficialii militari care să negocieze. Apropos, s-a făcut deja upgrade la radio și nenea transmite live la (și la) teve. Lucrurile par simple și predictibile: negocierile eșuează, mai mor câțiva oameni, dar armata poliția și trupele speciale conduse de eroicul om-de-radio prind teroristul. Happy End cu el și fosta soțioară reuniți și un americănesc <<are you ok?>> cu sirene de poliție pe fundal. NOT. Deloc și în niciun caz.

The Terror Live

The Terror Live

După ce face setting foarte comun The Terror Live își manifestă libertățile scenaristice specific coreene, minunatele de ele. Provenite dintr-o neîncedre  endemică sistem în  (politic, polițienesc, moral) vecină nihilismului scenariile de thriller coreene sunt mult mai realiste și în niciun caz dispuse să cedeze vreun milimetru optimismului și emoționalității care ung cu rahat toxic 99,9% din thrillerele destinate de restul de cinematografii naționale consumului de masă.

The Terror Live

The Terror Live

În mod genial, structura pe acte și twisturi și sub-ploturi este aia 100% cunoscută. Doar că umplute cu chestii mult mai sumbre și credibile filmele lor fac exact ce face Bine și The Terror Live: tensionează eficient și surprinde masiv. Chestia cu atât mai demnă de laude cu cât toată acțiunea are loc în studioul de radio, cu ieșiri virtuale în peisajul bombardat prin transmisiunile de pe plazme.

The Terror Live

The Terror Live

imbd

[carousel source=”media: 4081,4080,4079″ width=”640″ height=”240″]