The Treatment super-thriller, super-hardcore

The Treatment e cel mai bun thriller al lui 2014 și, ce să vezi vine fixdin Belgia. Deci da, e cu pedofili. Și e cel puțin la fel de atroce precum Prisoners.

The Treatment, aka  De Behandeling pe limba lui olandeză este cum nu se poate mai feroce. În primul rând pentru că-i thriller cu pedofilie extrem de sick, în al dolea rând pentru că are un protagonist foarte incapabil să apeleze la violențe fizice când te easperează pentru că nu o face și în al treilea rând pentru că-i construit din scenariu în mod improbabil de inspirat dar totuși până spre jumătatea filmului confuzant.

Regia lui Hans Herbots este stylish și foarte inspirată și când o arde cu precizii maxime și când trebuie să livreze niște WTF-uri mari cât casa.

prin padure

prin padure

Cele ce se întâmplă sunt aparent simplu: este descoperită o familie (mama plus tata) care au fost ținuți prizonieri în propria lor casă câteva zile. În timp ce copilul le era futut. Marele problem este că pedofilul a șters-o cu plod cu tot, undeva prin pădurea de la marginea orașului. Un alt problem maisv este că detectivul care se ocupă de caz este fucked up in the head de niște incidente nasoale din copilăria lui, când un alt pedofil îi făcuse dispărut fratele. Ar mai fi statsul de pizdbat al detectivului, care după multiple standarde nu-i bărbat. E de vină mai mult politețea aia belgiană, care în situațiile percutante din The Treatment ar fi cerut niște  pumni, șuturi și pistoale în gură. Dar protagonistul nu apelează la ele. Pentru că este pizdbat, nu bărbat. Ce face societatea politcioasă din noi, băgami-aș.

politizme

politizme

Și copii de prin orășel vorbesc despre un troll care trăiește pribn copaci. Și ițele sunt mult mult mai nasoale și mai încurcate decât ar fi de crezut. Una dintre chestii este evidentă de la începuturi (care-i de fapt faza cu fratele dispărut) dar restul lucrurilor (cum operează, cine este pedofilul, care-i problemul cu tatăl plodului dispărut, de ce nimeni nu, în fine, detest să dau spoilere) se așează cumplit unele peste altele pe parcursul filmului.

cartea cu tratamentul

cartea cu tratamentul

The Treatment nu-i perfect (v-am zis că protagonistul mi-e super-detestabil, dar e cumva un personaj just calibrat din acting de Geert Van Rampelberg, care-a jucat în Broken Circle Breakdown) dar este super-șocant, super-umitor și ținut teribil de bine din regie. si din imagine e aproximativ cinemau nordic si in sensul bun, nu ins ensul aseptizat al filmelor oalandeze. Scenariul bazat pe-o carte poate ar necesitat încă 10 centimetri ca să fie superb, dar ăsta e genul de film care zguduie și bântuie mai ceva decât Prisoners al lui Villeneuve. De fapt (și-o zic ca plus personal masiv) pe alocuri seamă teribil de bine cu Mystic River și are vagi momente în care pare-a fi Seven. Deci da, must see.

Ce-ar mai fi de zis este că dacă nu am fi niște zdrențe spălate pe creieri de rahaturile vestului putred am spânzura pedofilii în piețe publice și le-am fute și niște pumni în gâtzi boarfelor care zbiară că vai pedeapsa cu moartea este necivilizată. Pentru că până una alta futacii de plozi fac ce vor după care se duc la închisoare pe banii noștrii în loc să fie exterminați. Și toate gargarele cu căcat despre cum de fapt și ei au fost victime când sunt mici nu trebuie să conteze. Cercul trebuie spart și vreo 20 de ani de lichidat pedofili i-ar duce aproape de extincție. Dar cel mai probabil or să primească și ei drepturi, că sunt și ei minoritate sexuală, persecutați și neînțeleși. Cât de silă poa să-mi fie. Să-i fie bine și lui Bryan Singer, ce dreacu.

the treatment poster

the treatment poster