TIFF: Cinefilia de luni

E luni și, așa din motive de program urmează o seară optimă pentru exercitat cinefilia. 8 filme de văzut și savurat, deci.

O zi de luni atât de bogată în ju-ju cinefil mai rar. dar nah, e TIFF, deci se poate. Pe meniu film corean și documentar despre exprsionism german, filme pe care nu ar fi trebuit să le ratați până acum și filme pe care cine știe când mai aveți ocazia să le vedeți. Deci, cronologic, recomandările pentru luni seara.

Force Majeure 17:30 Iulius Mall

Turist aka Force Majeure

Turist aka Force Majeure

nimic nu-i mai oribil decât fericirea imbecilor. Și fix despre asta este vorba în Force Majeure. Despre cum Tomas și Ebba și Mats trec peste toate nefericirile reale (cu motive plus acțiuni concrete care le atestă existența de nefericiri) pentru a ajunge înapoi la ceva iluzoriu, ceva  ce n-au avut vreodată. Fericirea aia, perfecțiunea burgheză a veții occidentale.

Clouds of Sils Maria 18:00, Cinema Mărăști

Clouds-of-Sils-Maria-

Clouds-of-Sils-Maria-

Diferența de la Birdman la Clouds of Sils Maria e diferența de la mediocritate bășită la film bun și Cinema cu destule merite incontestabile și nuanțe psihologice. Scurt pe doi, ăsta e filmul despre actori și actorie al lui 2014, nu mizeria aia de la Oscar.

Historia del miedo 20:45, Cercul Militar

historia_del_miedo

historia_del_miedo

Cel mai tăios din suspansuri și anxietăți film de la TIFF. Cu zero subiect dar o tensiune rampantă. Ultimate must-see din secțiunea argentiniană.

Tabu 21:00, CCS

TABU

TABU

Ultimul film al celui mai senzual expresionist german. Capodoperă cu concert live și subiect exotic. pur și simplu sublim.

Darkness on the Edge of Town 22:00, Cinema Arta

Darkness on the edge of town

Darkness on the edge of town

o liceancă pasionată de tir sportiv trebuie să-și răzbune sora pe care cineva a lăsat-o să moară cu gâtul tăiat într-o toaletă publică. Lângă răzbunătoare este, confidentă, prietenă și complice la răzbunare nimeni alta decât autoarea omicidului. Patrick Ryan aruncă în aer toate mizele thriller-ului fix din primele minute ale filmului și își pune cele două protagoniste să facă surf pe un val de violențe și crime. Duduile sunt concomitent și zdrențe malefice și victime ale societății și lezbicoase cu sfert de măsură. Ce dreacu poți să ceri mai mult de la un thriller de limbă engleză în 2015?

From Caligari to Hitler 22:00, Institutul Francez

Caligari Hitler

Caligari Hitler

Cel mai cinefil documentar posibil ia la un loc capodoperle cinema-ului mut german și disecă, nostalgic și pre-scient toate colateralele antropologice care au generat și cinema-ul ăla sublim și ascensiunea nazismului. Două chestiuni acre au schimbat indsicutabil lumea, istoria și mai ales cinema-ul.

Haemoo, 22:00, Mănăștur

Haemoo

Haemoo

Corean, deci vizionare obligatorie. Ecranizare a dictonului facerea de bine futerea de mamă și probabil o piesă bună pentru susținut exterminarea imigranților încă dinainte să plece din potrurile țărilor lor infecte. D-abia aștept.

The Look of Silence 23:15, Cercul Militar

The look of silence

The look of silence

Aproximativ sequel tematic și istoric pentru The Act of Killing (și automat Must-See), un documentar despre cum autorii de genociduri trăiesc bine-merci în continuare. probabil la fel de fabulos ca primul film despre genociduri indoneziene sponsorizate de US of A, probabil al fel de fabulist oniric și hardcorist. Azi e ultima proiecție.