TIFF recomandări duminicale

E duminică, e Cluj, e soare. TIFF la maxim, atât de maximal că pân acuma n-am avut timp de recomandări. Dar iaca mi-am făcut niște timp.

Recomandările mele de TIFF pentru duminică 30 iulie sunt 6 filme. Cumva mi se pare că sta e una din cele mai kinky zile din ediția adta, pentru că pe meniu sunt multe filme ușor feișizabile (și deja fetișizate în anumite cazuri).

Croaziera (17:30, la Iulius Mall)

croaziera

croaziera

Cel mai bun film românesc de ficțiune EVER este și o metaforă despre sistem, slugărnicie și victimele colaterale dar și un film teribil de sexy. Dap, e mai sexy decât toate mamelizmenetele manelist isterice la care s-a dedat cinema-ul nostru aborigen în anii 90.

NB: se dă aproximativ integrala Mircea Daneliuc la TIFFu ăsta și ar fi bine să vedeți măcar 3  filme de până la revoluție și doar Cele ce plutesc din tot ce-a făcut Daneliuc după. Această isterie, Isteria conjugală și Istericul melcilor și mai ales Glissando le puteți sări fără vreo jenă sau vreun regret. Doamne, cât pot să detest Glissando.

In the Basement (17:30, Victoria)

in-the-basement

in-the-basement

Seidl și deja am zis un fetish mai mare la valoare decât tot pseudo-cinema-ul de limbă germană contemporană. Subsolurile austriece și conaționalii lui Fritzl care nu se jenează apropos de ce (și pe cine) au la subsol. Glorious filth, i say.

The Forbidden Room (19:30, Iulius Mall)

the forbidden room

the forbidden room

Guy Maddin, deci incă un overdose lasciv de texturi și senzualisme culese de prin cinemaurile d’antan. Dincolo de splendoarea vizuala sunt toate chestiile implodate logic pe care le cere povestea. Un vânător ajunge intr-un submarin și  fiind un film de Guy Maddin ar fi o impietate să zic mai multe.

German Angst (21:30, Arta)

German Angst

German Angst

Jorg Buttgereit, deci MUST SEE. Dacă nu vă zice nimic numele să mă întrebați personal cine e și care-i faza cu Buttgereit, am o expresie de silă apocaliptică pregătită special pentru asemenea momente de incultură cinematografică crasă.

Berlin, die symphonie der grosstadt (21:45, castelul Banffy)

berlin die symphonie der grosstadt

berlin die symphonie der grosstadt

Pentru că Cinema cu C mare și pentru că Banffy e fix locul unde-ti vine să o arzi ca Buffy. Liliecii sunt naturali, fără de aditivi. Filmul e din alea de bifat pe ecran mare pentru ăștia care știm că cinema-ul nu începe cu Bruce Willis dând omor la teroristi prin 1980.

No Ones Child (23:15, Cercul Militar)

No-Ones-Child

No-Ones-Child

Mowgli, versiunea sârbească. Sunt foarte curios apropos de ce și cum.