TIFF 2014. DAY 01, part 01

Al 13-lea TIFF, ziua unu. Haos Maxim, deci ca de obicei. Astea este recomandările pentru ziua unu de TIFF 2014. Pe fugă și în diagonală 2 filme.

TIFF 2014, al 12-lea an consescutiv pentru mine. Cluj tipic, deci a plouat nițel dar e ok pentru că stă să plouă. Gen. măcar de insolații suntem feriți. Dacă aveam ceva mai mult timp și mai ales ceva mai mult laptop băgam un post mai matinal. Dar asta e, poate bag în altă zi cate ceva  despre cel mai cuminte și politicos film cu necrofilie și despre cel mai haosist thriller de acțiune cu negri.

Despertar el polvo

Cea mai hardcoristă mostră de cinemau minimalist și supra-realist posibilă. Must-see și o zic eu care cu genul ăsta de filme (în care un homeless se plimbă juma de oră pe străzi, colectând cartoane și de-abia după încep să se întâmple cdhestii) nu am mari simpatii. Dar Awakening Dust e feroce și mistic și extrem de fucked up ce se întâmplă deci necesită din plin o vizionare.  Pentru că-i mai Cinemau și mai minimalist decât vreo 20 de filme de val nou puse la un loc și pentru că-și face din nimic și ritm și stil. Cam capodoperă.

Monsoon Shootout

Dramă polițistă indiană. Fără cîntecele căcănele dar cu what-if-uri. Un polițai tânăr și tembel are ocazia dea-l împușca pe un asasin (de topot utilizator) pus în slujba unui dezvoltator imobiliar, care dă ordine și la mafie și la poliție. Tipic indiană situația, iar filmul face trei plus una opțiuni, defecte toate: cine pe cine împușcă și care sunt urmările. Mai exact cât de nefaste. Genul de film isteț care ar fi fost șiu mai isteț dacă nu ar fi avut un cretin pe post de protagonist.

Și gata, că mai am trebi. Dacă îmi permit timpurile revin pe seară. Dacă nu, mâine dimineață.