Time Trap: SF simplu și frumos

Se mai întâmplă și d-astea: Time Trap, un film familist cu călătorie în timp m-a uns pe sufleț

Time Trap are un concept atât de mișto despre călătoritul în timp că sincer, mă mir că nu s-au auzit mai multe despre el. Acu na, nici de The Man from Earth nu se auzisem prea mult în anul lui de lansare. Nici Primer n-a devenit instant cult. Și da Capcană în timp (eu așa l-aș traduce, cu fason de titlu de SF tradus cu japca prin anii 90 și printat de-o micro-editură) are multe la comun cu filmele astea 2. E mic și dacă-i acorzi nițică răbdare ajunge să fie și spectaculos.

Un tip intră într-o peșteră și descoperă un cowboy înlemnit. Bun început, dar continuarea este dedicată unui licean, care împreună cu 2 liceence și cu o ploadă și un plod puberali se duc spre peșteră. Ca să-l găsească pe ăla, care le era profesor. Hm, not great DAR ăștia ajung la peșteră și se rup niște funii și ajung captivi într-o peșteră în care timpul curge altfel. Cum adică altfel, că n-avem nici glitchuri temporare nici indicii clare? Acu puberu obez rămas afară se va dovedi util și va deceda. Și va lăsa niște înregistrări și un sinopsis de jurunal care vor lansa teoria Fântânii Tinereții. O teorei parțial greșită, ca și plodul grăsun.

aici e traileru, dar e cam cu sploilere pentru gustul meu.

Ce nu-i deloc greșit este că sunt amalgamate mai multe chestii în Time Trap: familism (personaje cu care se simpatizeaze și empatizează deși n-au mari merite și în mod cert nu-s interesate) și foundfootage (foarte bine implicat în mister, am admirat sincer utilizarea lui inteligentă și mai ales măsurată), personaje care-s mai inteligente în reacții și planuri decât majoritatea savanților din blockbustere (și asta-i face mai empatizabili cu) și fantezie. O fantezie din aia venită pe filieră Jules Verne. Deșteaptă și cuminte, capabilă să nu plictisească. Este totuși un film care are loc în proportie de 84% într-o peșteră. Care nu dă sperieturi ieftine și hectare de discurs explicatoriu și mai ajunge și fooarte departe.

Filmul ăsta este un monument de bun-simț și mai este i debut. Dac-l vedeam mai ainterior il puneam la topul de film fantastic.