top 2014: 26 de scurtmetraje romanesti

Pe cât de abject a fost pentru lungmetraje pe atât de bun a fost anul 2104 pentru scurtmetraje romanesti. Astea 26 sunt esențialele mele.

Inițial am avut vreo 32 de scurtmetraje romanesti pentru topul asta. După care mi-am zis că nu-mi stă în fire să fie ATÂT de generos deci am tăiat câte s-a putut. Totuși 26 este mult și mdap reflectă un an extrem de mișto pentru scurtmetrajele aborigene. Am avut de toate, de la comedii la experimentale și de la arthouse la filme de public s-au bifat cu succes mult mai genuri decât pe cinema-ul dâmbovițean de lung-metraj. Care-a supt-o într-un asemenea hal încât cred că e cazul să-i dedic un post special. Până una alta filmele astea de scurtmetraj merită toată atenția. Și alea de la autori confirmați și alea de la niște tipe și tipi de care n-a auzit încă nici dreacu. Poate în mod special alea.

#26  15 minute

6 Big Fish

6 Big Fish

Doi suedezi cazați temporar într-un apartament din București primesc cadou 6 pești vii într-o pungă. Ce să le facă? Să-i lichideze cu ciocanul? Să-i bage la congelator? Să-i elibereze în mediul lor natural? Formula e found-footage și chiar e opțiune corectă. El & ea, artiști & expați versus românica. Suspect de bine articulat, și ce-am apreciat cel mai mult e modul în care nu se face abuz de formula found-footage. Și ceva umor negru, inerent trăirii în spațiul carpato-danubiano-pontic.

#25 2

Doi, da așa se cheamă, este cu o vrabie mutantă și fix genul de film cu subiect foarte clasic. Cum at fi reîncarnarea în vrabie duocefală a defunctului vultur cu două capete? Cam trist și moralizatoare dar valabilă din emoții și mai ales desen.

#24 In Dependent

O fată se duce cu valiza în alt oraș, la băiatul visurilor. Tipu vrea s-o mai fută odată pentru că pleacă din țară. Mie mi-a plăcut destul de mult. Mai ales pentru că are și realism dar și personaje cu ceva demnitate. Exact chestia pe care filmele de scurtmetraj o calcă în picioare din start. Demnitatea umană a personajelor care dacă nu fac ca toții dracii nu au ce căuta în  scurtmetrajele românești despre relații de cuplu.


#23 &/Și

Când l-am văzut mi-am zis că-i cel mai estetic înspre benzi desenate filme posibile. Dar încă mă gândesc la cadrele alea. Chestie care mi se întâmplă cam rar cu filme experimentale.

#22 L1-L5

Ana Ularu la spital. Un film foarte fresh și bine calibrat din optimism pe un subiect nasol: paralizia.


#21 Retur

A fost odată ca niciodată printr-un sat din Deltă un cortegiu funerar care s-a făcut de caca-o noaptea prin cimitir. Foarte bine, foarte comedie de moravuri și obiceiuri cre(ș)tine.


#20 Unchiul Dima se duce la cumpărături

Un film de mișto/acțiune care seamănă cumva doar cu 12-le lui Nicoale Constantin Tănase. De ce mângâia domnul acela cu atâta atenție salamul? N-o să vă vină să credeți ce face cu el!

#19 Fii fericit sau ieși afară

O parabolă destul de sumbră despre un deprimat dintr-o lume mult prea ferice. Animație bine animată și cursiv gândită pe mood și mesaj, fără cheap tricks and cheap thrills. Frumos și curat.

#18 Kazimir

Tot prin Deltă. Ce se întâmplă când te duci să pupi poala popii ca să vorbească cu șefu lui fictiv să te vindece și de fapt te trezești cu gura în dreptul la falus de licantrop. JK. Anyhowz ăsta e unul din puținele scurtmetraje pe care aș fi foarte curios să le văd dezvoltate pe lung-metraj. Sunt curios dacă l-ar ține pe Boguță. Subiectul merită în mod clar.

#17 Strada Drapelului nr. 0

Un grupaj de securiști pun la cale filarea vecinului lor. Fiul unui tip pe care tot ei l-au aruncat în pârnaie. Acuma filmat glossy (pentru media filmelor românești) cu niște actori fooooarte mișto filmul ăsta este comedie. Și acilea e problema lui fundamentală. Este o comedie despre comunism venită însă și ca ton și ca vizual dinspre cinema-ul polonez despre comunism, nu din mocirla plină de muiști securiști și turnători de acilea, din românica. Extrem de agreabil (și mdap, este unul din filmele pe care le-aș revedea) și foarte bine construit din toate domeniile și cu toate detaliile necesare Strada Drapelului e pur și simplu Savuros. Dara din câte preconizez eu o să-și poarte de coadă  tinicheaua pentru glamourizarea securității si-a epocii comuniste.


#16 Duminică dimineața

Cunoscut drept filmul sub25. Cupluri într-o dimineață de după  party. Și toate zonele alea de stres și emptiness pe care numa’ o relație de cuplu ți le poate da. Pentru că petrecerea s-a terminat, pentru că petrecerea s-a terminat. Un debut mișto & ambițios și un film la care mi-am dat seama că m-am gândit mai mult decât mă așteptam la prima vizionare.

#15 Gloria

Gloria e unul din filmele alea pe care chiar mă bucur că le-am văzut. Story simplu dar mustind de absurd (venit dintr-o nuvelă est-europeană, parcă)  cu un corporatist care drept răsplată pentru că îl iartă pe subalternul lui incompetent primește o aureolă.  Perfect reglat și din regie și din scenariu filmul nu cred că ar fi funcționat cu alt protagonist. Dragoș Huluba face din personaj o ființă foarte umană și simpatizabilă, deși deloc corită pentru a stârni prea mari emoții.

GLORIA

GLORIA

#14 Tsapinarii

Tsapinarii e cel mai awesome (și non-glam) film cu păduri și tente antropologice pentru că face niște chestii impresionante din cameră și din montaj. Are o estetică a lui și numai a lui.


#13 Tatăl nostru

La o margine de lan, două prostituate se conversează nu chiar amical. Genul programului fiind comedie, s-a râs. Am râs și eu. Partea tristă este că tir-iste care cred că niște Tatăl nostru este util pentru șters păcatul suptului de pulă chiar există.  Uortuodoxie de baltă în toată splendoarea ei, aș zice eu.

tatal nostru

tatal nostru

#12 Dispăruții

Un dealer cu juma de normă la vîndut și normă întreagă la prăjit trebe să nu cedeze paranoiei și să elucideze un mister teribil: unde se duc prietenii lui când dispar. Genul programului Thriller.SF.Comedie. Și funcționează din toate unghiurile. #delicios


#11 Colecția de arome

Un puști sărac lipit se duce cu tac’su pe un câmp. Ca să se bată cu alt plod, la fel de sărac.Din toată tagma mizerabilist-realistă aborigenă, Cobileanski s-a salvat totdeauna prin poezie. Colecția de arome este un film brutal care funcționează emoțional și narativ foarte bine. De apreciat l-am apreciat, dar parcă ultimele două minute, cu prea multe empatii pentru personaje ar fi putut ca să lipsească.

 

#10 Cai Putere

Bărbatul român autentic (cu burtă și bere și locuitor la bloc), mai exact 5 exemplare de bărbat român autentic, urcă o motocicletă pe scări. La modul ideal ar trebui să ajungă pân la etajul 10, dar ce să vezi, apar disensiunile. Cumva filmul ăsta ar fi o verigă lipsă între Danieliuc pre ’89 și Jude. Fără de cinizmele și istericalele exacerbate ale ălorlalți doi dar cu niscaiva fler când intră în comedie. O comedie cam acră.


#09 Lumină Firavă

Nu-i primul scurtmetraj ro cu zombie dar e ăl mai bine formulat și din mize și din regie. Un fragment de apocalipsă scenarizat exact cum trebe pe genul zombie: buget mic, idei bune și final cam indecis dar în mod cert nasol.


#08 Șah

Arată absolut fabulos din imagine și care este fix genul de film pe care-l citești mai mult din cadre și texturi decât din narativ.

#07 Vecina

Ju-ju maximal, comedie cu droage foarte capabilă de umor și de nuanțe. Cam genial, extrem de valid și din regie și din scenariu și din actorie.


#06 Lag

Un experiment despre ce este de fapt suspansul și dă lag între sunet și imagine în contextul unei dudui care se îmbăiază și aude zgomote ciudate în apartament.Un film simplu și eficient cu un schepsis foarte bun.

#05 Brudina

Cadru fix. Undeva pe un pod mobil. La dreacu în praznic. Sărăcie. Peisaje. Puțină vorbărie. E fix genul de chestie care nu-mi place automat dar care e făcută superb și din cameră și din regie. Sincer să fiu dacă aș păstra strict pe criterii estetice scurtmetraje din 2014 atunci ăsta ar fi unul, Tsapinarii altul și &/Și încă unul și Șah ălălalt.

#04 Vibrația

Subiect: sunetul & vibrațțile, modul în care există se manifestă și propagă ele. Gen: capsulă Discovery. Plus: finalmente o abordare fresh, cu vizual foarte bun și cu miză frumoasă, gen <<știința pentru to(n)ți>> este un documentar care chiar are și informație și research și zvâcuri multiple.

Vibratia

Vibratia

#03 Și băieții câteodată

Pe platoul de filmare un protagonist (de telenovelă sau ceva similar) nu poate pentru ca să plângă. Deși personajul lui are toate motivele și toată echipa încearcă să-l ajute. Excelentissim, eu am râs de m-am rupt și dacă stau bine să mă gândesc cred că este unul din puține filme la care râd mai mult la a doua vizionare. Comedie foarte asumată și excelent manevrată. Fiecare personaj și fiecare replică sunt fix cum trebuie să fie. Nicio poticneală, niciun timp mort. Umor fresh, care face o schemă transparentă la atâta uz (ghimbușlucuri pe platoul de filmare) să fie 100% fresh.


#02 Excursie

Un fiu de bodiguard chiulește de la școală ca să se întâlnească de gradul trei cu niște extratereștri care (cică) au aterizat undeva prin țară. Pur și simplu execelent. Sitaru rămâne auteur-ul meu favorit de scurtmetraje și modul în care se articulează tot tărăboiul este superb.

Excursie

Excursie

#01 Pui de somn

Pur și simplu superb. O serie de ațipeli și niștre translații dintr-un vis într-altul și dintr-o tehnică de animație într-alta. Coup de coeur-ul meu indiscutabil pentru 2014.

Pui de Somn

Pui de Somn