Top de filme 2014: part I (45-30)

Faza asta cu top de filme pe mine mă obosește psihozează și confuzează. Dar finalmente l-am terminat. Cu 45 de poziții și fără mari dubii astea-s filmele lui 2014.

Știu că fiecare top de filme este decât o listă care se cere tratată ca atare. Dacă eu mă uit pe inventarurile altora și strâmb din nas, notez câteva filme și zi că-mi bag pula în topurile lor pentru că varii motive (prea multe filme americane, prea multe dramolete bășite pe care le uiți la 3 zile de la proiecție, prea puține filme din alte zone decât arthouse, prezența vreunei vome nolaniene, motive se găsesc) nu văd de ce alții ar reacționa altfel la topurile mele.Și totuși mi-am dedicat vreo lună juma din viață pentru ca topul de filme pe 2014 să fie complet.

Nu complet în sensul clasic, de-a lua cele mai populare titluri din alte topuri ci complet în sensul ăla cinstit (față de mine în primul rând) de-a vedea filmele alea care tronează prin listele snoabe și prin listele pulimii. Ce-a rămas din alde Ida, Grand Budapest, Interstellar și Leviathan și alte filme super-celebrate din 2014 la mine în top? Asta este o problemă pe care eu nu mi-o pun, dar la rigoare să zicem că deja am un blazon din tropăitul cu bocancii peste standardele și gusturile altora. Strict statistic 29 de filme sunt vorbite în alte limbi decât engleza, 2 nu sunt vorbite DELOC,  nu există vrun film alb-negru și există 2 animații.

Să purcedem dară

#45 The Gambler

the gambler

the gambler

Thriller lituanian cu ambulanțieri și cu pariurile pe care încep ăștia să le facă pe seama șanselor de supraviețuire pe care le au pacienții lor. Asta e miza centrală și e o idee extrem de bună.

#44 Jauja

 

Jauja

Jauja

Jauja e pur și simplu superb. O fandacsie fără cap sau coadă, cu o secvență de final în plus (scoasă dintre buci) DAR OMFG, cât de superb poate să arate. Also, trebe să văd mai mult cinemau mexican în 2015.

#43 Force Majeure

and then the avalanche happened

and then the avalanche happened

un citat din Woody Allen: nimic nu-i mai oribil decât fericirea imbecililor. Și fix despre asta este vorba în Force Majeure. Despre cum Tomas și Ebba și Mats trec peste toate nefericirile reale (cu motive plus acțiuni concrete care le atestă existența de nefericiri) pentru a ajunge înapoi la ceva iluzoriu, ceva  ce n-au avut vreodată.

#42 Wither

Wither

Wither

cea mai bună variațiune posibilă pe tema Evil Dead

#41 Aux Yeux des Vivants

le pere eroique

le pere eroique

suspans mult, ritm narativ extrem de bine scenarizat, personaje care o mierlesc în moduri memorabile. Și ceva dubios, nu doar niște cauze cețoase (mutantul pare-a fi fiul unui soldat expus la ceva chimicale) ci și niscaiva senzualitate super-maladivă și cu atât mai amenințătoare cu cât e amplasată în miez de invazie de domiciliu uber-sanglantă.

#40 The Terror Live

The Terror Live

The Terror Live

tensionează eficient și surprinde masiv. Chestia cu atât mai demnă de laude cu cât toată acțiunea are loc în studioul de radio, cu ieșiri virtuale în peisajul bombardat prin transmisiunile de pe plazme.

#39 White Bird in a Blizzard

Eva Green

Eva Green

Gregg Araki are destul fler încât să nu iasă nici măcar cu un centimetru în afara codurilor oficiale de-a face melodramă, dar e totuși  100% arthouse ce reiese. Un hibrid bizar de American Beauty șiThe Lovely Bones, mustind de tristeți lucide care excelează din imagine.

#38 Blowfly Park

blowfly park

blowfly park

  Probabil cel mai bun thriller psihologic al lui 2014 vine din Suedia și la o primă vedere ar putea fi considerat dramă indie. Dar e mai mult de atât.

#37 Stratos

stratos

stratos

Unul din cele mai arthouse filme despre mafie posibile. Nu de calibrul unei Gomorrah, dar nici vreo Sodomă trasă la xerox după filmele din vremurile bune ale lui Guy Ritchie.

#36 In Order of Disappearence

in-order-of-disappearance

in-order-of-disappearance

Comedie extrem de neagră și extrem de bine filmată (pentru că #cinemanordic) despre o răzbunare cumplită și o mafie caricaturizată. Culmea are un balans excelent între haute couture-ul vizual nordic și trash-ul subiectului. Și mai are și un cinism care conviețuiește bine cu niște chestii mai umane și mai emoționale. Știați că s-a dat și la noi pe cinema?

#35 Slimane

Slimane

Slimane

Ce-i teribil de reușit la filmul ăsta de debut este modul în care dă pe cinema personajele și lumea lor. Pulimea magrebiană trăiește sauvage, la marginea civilizației. Granițele dintre abuz și hârjoneală sunt complet blurate, ca în haitele de lupi.

#34 The LEGO Movie

The LEGO Movie

The LEGO Movie

E cel mai bun film cu Batman de la Batman Returns încoace, FFS!

#33 Gun Woman

disturbant, mon cher.

disturbant, mon cher.

Vă asigur eu, printre mamele, buci și pubisuri acoperite de sânge chiar sunt niște rezonuri estetice pe acolo.

#32 My Name Is Salt

my name is salt

my name is salt

Filmat cu anvergură documentarul ăsta e foarte artistic și foarte fashion și foarte bine ritmat. Lent, infuzat cu mitologisme și teribil de percutant ca estetici și ritualizme.

#31 I Won’t Come Back

ya_ne_vernus-i_wont_come_back

ya_ne_vernus-i_wont_come_back

 o odisee prin Rusia și prin dezolare totală în care Anja are o parteneră de drum, o puștoaică mai debilă dar suficient de convingătoare când zice că vor ajunge la bunica ei din Kazakstan și totul va fi bine.

 partea a doua este aici (30-15)