top de horror 2019

28 de poziții, nu doar top de horror dar și ceva SF și niscaiva thrillere psihologice pe care le-am pus acolo pentru că textură și anvergură.

Fără să fie cel mai exhaustiv top de horror astea adunate acilea sunt mai multe decât am crezut inițial că or să fie. |Am fost generos cu niște filme care-și fac bine și fără bășine intelectualiste formula deja tocită (vampiri și dezastre planetare psihoze și frankensteinizme). și n-am găsit chestiuni care intelectual să mă dea pe spate. S-a dus dreacu și horroru? Not yet, dar nici bine nu-i e.

28. Eli

Ciaran Foy mi-a plăcut de la Citadel încoace (în fine Sinister e cam mediocru din scenariu dar bun din regie). Și acuma face film cu un biet plod care fiind alergic la toate este dus într-un ditai mansionul (care este de fapt laborator ultra-modern) de mami și tati. Cel mai Twist din 2019 aicia este.

27. Ready or Not

aveam așteptări spre zero, am primit o piesă deloc glorioasă dar ultra-entertaining de film americănesc. Măcăr între ei să se lichideze bogotanii și târfele lor daca societatea e prea preocupată să le mănânce căcatu. Citească căcatu și admire căcatu.

26. Wounds

Lui Babak ANvari i-a ieșit excelent Under the Shadow. Acuma, mutat din Iran anii 80 în New Orleansu contemporan se descurcă destul de bine pe un scenariu care parcă nu-i chiar strălucit. Un blestem transmis prin telefon, violență, descompunere și-a relație de cuplu de care nu înțeleg de ce ar trebui să-i pese cuiva. Exceptând fanele lui 50 Shades of shit. Sincer, m-am simțit dezamăgit că nu s-a dus nici înspre Macabre nici înspre Al-di-La. Dar nah, filmu este al lui Babak, nu al vrunui italian de geniu.

25. Code 8

primu din trei filme cu super-puteri, dar nu cu super-eroi. Da, după tsunamiurile de fecale marvel disney si dc iaca incepe să se facă și pe film ce s-a făcut deja demult pe bandă-desenată, să se ia super-eroismul de la oamenii cu super-puteri. Și să se interogheze dacă sunt de fapt oameni sau creaturi. Acilea discursu politic este o scheunătură din aia VAI IMIGRANȚII, vai vai vai. Simplul fapt că șandramaua chiar stă bine pe picioare e admirabil și dap, regia e mai brici decât scenariul.

24. Repertoire des Villes Disparues (aka Ghost Town Anthology)

Denis Cote ăsta este un faker dar pentru prima dată pare-a avea un skill redutabil. Suficient de redutabil încât furăciunea asta după Les Revenants să funcționeze și vizual și emoțional foarte eficient. Ce nu funcționează este fix xeroxarea după revenanți. Pe care din presa semi-doctă americănistă nu i-a taxat-o nimeni, deși aveau și un remake americănizdat al serialului ăluia. Dacă zic că funcțâionează pentru că dincolo de atmosfera aia tenebroasă mai are și relații convingătoare între personaje s-ar putea să credeți că mi-a plăcut prea mult.

23. Strange Nature

Eco-horror cu white trash și cu multe mutații și mulți mutanți. În liga lui, din care n-are cum ieși, că este al 472-lea film cu ape contaminate de pesticide și ferme care vrea să raise awareness. Dar foooarte juicy. Delectant de dezgustător.

22, Brightburn

al doilea film cu super-puteri. Ce-ar fi dacă Superman ar ateriza în capsula lui la ferma ălora dar ar fi mult mai adolescent tipic și în mod cert foarte bestie? Ceva similiar s-a întâmplat și în Twilight Zone, dar acilea este un mit întors cu anusul spre cerurile mereu pline de zburători nobili și zburătoare lăptoase. Aveam nevoie de așa ceva, de un super-extraterestru care dacă ajunge vreodata la Lois Lane îi crapă și fufoaza și căpuțu ei reportericesc. Dar nu ajunge. Poate într-un sequel?

21. The Shed

80ist la modul genuin (din structură, nu din textură). Un adolescent outcast și vampirul care s-a infiltrat în șopron. Ce-i de făcut? Păi nu multe dar nici chiar nimic. Mai aproape de film dramatic despre bullying și highschool shooting decât de filmul clasic cu vampiri, deși ăștia de aici arată destul de curajos, înspre machiajele din Salems Lot original.

20. Harpoon

Trei într-o barcă. Unu bogat, târfa lui care este și iubita lu al treilea, ăla sărac. Nu promite multe, ba chiar mă mir că mi l-am amintit în toate detaliile lui. Dar face ceva foarte bine, joacă pe dejte alianțele dintre cele 3 bucăți de căcat și nu face nicio empatie pentru vruenul din ei.

19. The Wandering Earth

Atunci când nu produce căcat anomnim sau căcat cu ștaif Netflixu poa să facă și filme mijto. Pământul rătăcitor are tot ce trebuie să aibă un disaster movie de studio. Cataclizmă planetară, ba chiar solar-sistemică (soarele va exploada, pământul e pus pe motoare ca să călătorească spre altă stea) familimuizmeală jegoasă cu tătuca care este cosmonaut și fiul care este aventuros. Are la fel ca Armagheddon și Ad Astra TONE de căcăt în el dar când este spectaculos este cel mai spectaculos film cu dezastru de la 2012 încoace. Ceeace Nu este deloc puțin.

18. Color Out of Space

L-a scris Lovecraf, l-au mai ecranizat odată (cel puțin) în 1987 (The Curse este foooarte ibne și el) și îl regizează fix Richard Stanley. Ar fi trebuit să fie cam capodoperă, dar nu este. Este încă un filmuleț mic scos din Lovecraft.

17. Captive State

foarte thriller de espionaj, amplasat pe fundalul unei invazii extraterestre care deja a avut loc și de fapt Statul captiv este ultra-politic apropos de minciuni și guverne, subordonare inegalitate și cam ce fac gunoaiele care conduc lumea civilizată în interesul altora. also mi so facut dor de District 9.

16. I Trapped the Devil

Sau un Save the Green Planet, versiunea americană de serieB. Ce face foarte bine ste fix ce trebuie: joacă nervii apropos de natura diavolului din subsol pân la un punct după care joacă din scenariu tot ce nu fusese elucidat despre personaje. Nefiind măiastră scriitura filmul ăsta ar fi fost greu de susținut fără niște regie și actorie cum trebe. Și, din fericire, le are pe toate.

15. Die Kinder der Toten (aka The Children of the Dead)

Nuj cine sunt ăștia doi de au regizat această fondantă toxică dar le-a ieșit fix ce ar fi trebuit să fie rateul ăla jegos cu zombie al lui Jarmush. Dap. Cineva capabil să înțeleagă perfect cum funcționează filmele cu morți-vi a dat drumul la zombie într-un cătun austriac și a făcut-o da grande. Cu cheap aesthetics și very much efficiency. De-li-cios. Film pe care ar trebui să-l vadă toată lumea pe ecran mare.

14.Freaks

Un tată își tine ploada captivă în casă. Destul de neinteresantă premiza DAR când colo, nu-i nicio dramă este film cu super-puteri letale și lupta pentru supraviețuire a unor asemenea specimene. E foarte gigea făcut, foarte radical (protagonioștii au zero respect pentru viețile alorlalți și de aici intră într-un catch 22 apropos de necesitatea eradicării lor care escaladează violențele dar de fapt reduce pericolul pe termen mediu și lung pentru oameni normali).

13. Adoration

Fabrice de Welz face un love-story cu el cam retardat și ea foarte psihopată. Ambii adolescenți. Iritant dar și extra-credibil, cu toate hoiturile pe care le lasă în urmă și mugetele ei de jegoasă care deja știe ce vrea: promite fufulizda dacă el omoară pentru ea. Genul programului este, în mod surprinzător pentru un film belgian (de unde și Benoit Poelvoorde): southern gothic.

12. Depraved

Încă un Frankenstein, cine mai are nevoie de așa ceva? NIMENI. Dar e bine-gândit și din machiaje și din personaje și din asumarea elegantă a ligii în care joacă.

11. The Dead Center

Shane Carruth (căruia io îi sunt sincer recunoscător pentru Primer și Upstream Color) mai e și actor. Aici joacă un doctor de nebuni care are internat în clinica de spasmotici un cadavru viu. Și posedat de ceva. Fooooarte isteț și deloc departe de ceva japonezism cu fantome blesteme și alte d-astea.

Earthquake este un film armean despre cum a fost când a dat ditai cutremurul peste armenia. N-a fost deloc bine, dar filmul este și pe scenariu și pe estetic foarte bine. si fiind din 2016 nu este topuit.

10. Sea Fever

Monstru sub-marin cu tentacule. Echipaj de vas (unul din cele mai convingătoare echipaje de vas posibile) pus deasupra unei orori foarte mari și destul de inexplicabile. Pur și simplu minunat.

09.Family Blood

Sau o chestie foarte bine (re)gândită apropos de vamipiri și familie și vampirisme. Una dintre cele mai mari surprize ale lui 2019, similară ca impact cu Låt den rätte komma in.

08. Death Squad: Temple of the Dead

Savanți naziști / zombie-serum/ templu inca abandonat/ sexy teens in the jungle. Plus infirmiere zombie, plus mutant care smulge capetele odată cu părți din șira spinării. Filmul ăsta le are pe toate și ce face din varza asta este ceva ce-ar fi demn de comparații cu demențele italo-horrror ale deceniului 8. Mai ales că exploatează și niște țâțe.

07. To the Night

Film cu artist bolnav la cap. Periferia societății, atât de rar reprezentată cum trebe, pusă aici cu muci, traume, sloboz și defecți cu tot. Scurt pe doi ar fi un film despre alienarea unuia și cum îi distruge ea pe cei din jur.

06. the Room

Chiar am sperat să văd un SeFeu mai deștept de atâta dar n-am văzut. Un cuplu găsește în casa în care s-au mutat o cameră care îndeplinește dorințele. Cu niscaiva schepsisuri, cum ar fi că ăia de dinaintea lor o mierliseră și unicul supraviețuitor este chiar criminalul. De ce și mai ales câte poate face o cameră care materializează dorințe? Extrem de multe și da, scenariul este mai mijto decât regia dar fără burți și fără locuri comune filmul ăsta este suvuros.

intermezzo: Electric Swan are 40 de minute și este o fandacsie post-lynchiană ultra-sexy.

05. Vortex

Filmul ăsta este dintr-o zonă foarte. El criminal în serie, ea masturbatoare în serie (și în ocean) se întâlnesc și evident că se iubesc. Love-story nu-i decât după standarde de demențe 70iste, Sexy și sexploitatoriu cât cuprinde. Splendid filmat și incapabil de vreun sortiment de morală sau coerență narativă. Un ghem de WTF ultra-necesar.
04. the Head Hunter

Un tip singur într-o cabană dintr-o pădure vânează niște monștri. Efectiv e film într-un singur personaj pt 97% din timp și nu mă așteptam să-l țină într-asemenea hal de tens și dens până la final. Dar l-a ținut și da, asta este cea mai surpriză penru 2019.
03. High Life

Claire Denis o trimite pe Juliette Binoche pe stația orbitală, ca să se fută cu Robert Pattinson. Good news, everyone filmu asta chiar are fascinația atât de necesară apropos de spațiul cosmic pe care multe filme de aventuri în spațiu o ratează complet. Nuj ce i-a venit lu Denis să facă filmul ăsta, dar ce-a rezultat e și film de aventură și panseuri despre societate și niscaiva hoituri.
02. The Golden Glove (aka Der Goldene Handschuh)

Ce face Akim aici e fix ce-a făcut LvT cu The House that Jack Built: o comedie. Am râs cum n-am mai râs de la The Secret Life of Pets (1, pe 2 nu l-am văzut încă) încoace. Mai e și estetica. Abjectele aventuri criminal-sexuale ale lui Fritz beneficiază de cadre impecabile, scenografie brici, imagine gigea (în tonuri de maroniu nu de la sepia cât de la pete uscate de sânge și căcat). Fix ce merge bine pe un biopic, pentru că da Fritz Hanka a trăit și băut și violat și ucis în viața reală în Hamburg, prin anii 70.
01. The Lighthouse

Monumental, fetișistic, perfect calibrat. Și da sublim texturat. Și un film care dincolo de briz-brizuri are o elegență simplă și self-assured. Cam asta înseamnă să fii regizor.