Top of the Lake

top of the lake (2)Un serial venit dinspre Twin Peaks și Snowtown (și de ce nu Frozen River), deci ocazie de niscaiva frisoane. Undeva prin Noua Zeelandă o minoră se deplasează  ferm prin apele aproape înghețate ale unui lac. Salvată și adusă la secția de poliție ploada se dovește a fi Tui, fiica unuia dintre mahării locali.

Și se mai descoperă ceva deloc tolerabil: Tui este, la cei numai 13 anișori, borțoasă. Chestiunea o scoate din toate balamalele pe Robin (Elisabeth Moss, care se cam pricepe la jucat) , polițistă venită “de la oraș” și vector de modernism,  eficacitate & feminism nimfomaniacal.
Care se pornește aproape instant pe:
1) investigat. Și treaba nu merge deloc bine, pentru că nimeni nu are vreo idee exactă despre cum s-a întâlnit Tui cu penisul sau al cui ar fi putut fi mădularul pedofilic.
2) empatizat. Robin empatizează din toată fibra corpului cu Tui care nu este deloc dispusă să dea în gât penetratorul. Poate pentru că nu vrea, poate pentru că nu știe, poate pentru că i-e frică. 3) futut. Reunită cu Johnno (Thomas M. Wright), iubit de prin liceu (și frate al lui Tui – lume mică, sat și el foarte mic, etc) madam polițista se tot fute și răs-fute de-i sar capacele.

 

top of the lake (1)

Evident sarcina minorei nu este decât o mizerie în plus peste toate mârlăniile și brutalitățile de pe malul lacului. Evident nici atitudinea pro-activă și feministă a lui Robin nu (o) ajută: <<am venit acilea, eu și cu vaginul meu să vă spunem noi două vouă, bărbaților, cum trebuie făcute lucrurile>> d’oh. Extrem de evident Matt (Peter Mullan), ca mare boss peste clanul lui de ilegalități & brutalități are niște scheleți și prin dulap și prin subsol și pe fundul lacului.

Deci ce-i bun la Top of the Lake?

top of the lake (5)Păi destul de multe: acting de calitate, atmosferă  bine presurizată și abil rarefiată, sub-ploturi interesante (deși nu tot timpul congruente cu restul mini-seriei). Pacing, nudități și imagine de arthouse. Pentru că da, la regie tronează Jane Campion. Probabil sătulă de filmele de dans și bune maniere (The Piano și Bright Star ) și deja auteur de cinemau cu futai (In the Cunt, pardon, Cut) Jane Campion face din melodrama polțistă un hillbilly tragedy cu pusee onirice și brutalități constante. E memorabil de creepy și madam Holly Hunter în rolul (extrem de colateral și cam inutil al) unei doamne cu butuc new ageist care aduce totuși suspect de mult cu BOB cel lynchian.

top of the lake (4)

Deci da, Top of the Lake merită văzut în deplinătatea celor 7 (sau 6, există și versiunea de 6) episoade.