Transcendence, o mizerie de 100 de milioane

Transcendence se anunța a fi SeFeu. Un film SF de 100 de milioane de parai. La care, în ciuda prezenței lui Johnny Depp m-am dus fără idei preconcepute. Dezamăgirea a fost MARE.

Pentru că teroriștii l-au împușcat cu un glonte înmuiat în plutoniu Johnny Depp trebuie să-și mute  intelectul lui de savant într-un computer. Bine că-l ajută savanta de nevastă-sa și un alt amic, savant și el. Atlfel se rata transcendența și lumea rămânea fără un film prost. Apare, ca o gorilă rebegită prin cețuri și Morgan Freeman. După care transcendatul (?!? mai contează cum s-ar zice) Johnny Depp se va apuca de construit ceva în deșert și de vindecat white-trash-urile de pe acolo. Cel mai plicticos film pe care l-am văzut eu în 2014 este probabil și cel mai idiot (la concrență mare cu I, Frankenstein).

1. Johnny Depp. Cine dracu’ mai e dispus să-l vadă pe Johnnny Depp? Eu unul nu și chestia asta nu pornește din vreo aversiune ci dintr-o constatare: Depp sau joacă o caricatură de căcat (aceeași caricatură de căcat în Alice in Wonderland și în toți Pirații din Caraibe și în restul de filme recente ale lui Tim Burton) sau pur și simplu nu joacă. O arde ușor tristuț sau cumva preocupat, poate puțin exuberant, deloc impacientat că cineva s-ar putea prinde că de fapt nu joacă. De exemplu avem de la Public Enemies la Rum Diary și Transcendence. Unde Depp nici măcar nu trebuie să se obosească prea tare, că oricum ditai salariul vine automat pentru că notorietate și din ciclul poate-și mai cumpără bietul de le o insuliță.

Transcendence

Transcendence

2. Persoajul Rebeccăi Hall. Scris de factura “femeia aia proastă și îndrăgostită” este un șablon cap-coadă. Da, madam savanta jucată de Rebecca Hall are naturalețea și prospețimea unei blonde lăptoase care se dă savantă de renume mondial în fizici nuclare. Măcar dacă era retarded slutty bimbo era mai plăcută la privit.

Transcendence

Transcendence

3. Scenariul per ansamblu este un scenariu pentru SF de serieB 70ist sau 80ist. Nu are absolut nimic în plus nici din personaje, nici din tehnologii (enfin, se admite că ar exista internet, dar din punct de vedere științific este penibil când nu e de-a dreptul nul și ca entertainment este jegos când nu este plicticos). Nu mă înțelegeți greșit, am o mare dragoste pentru SF-ul de serieB DAR când este cinstit și NU vine cu pretenții și cu ditai bugetul. Iar acilea este pur și simplu prost construit.

Johnny Depp TRANSCENDENCE

Johnny Depp TRANSCENDENCE

4. Transcendence arată ca un cur belit. Nu arată ca un film de teveu, arată mai prost decât majoritatea filmelor și serialelor actuale. La bugetul de 100 de milioane de dolari mă jur că SyFy au făcut filme care să arate mult mai bine cu câteva sute de mii. Și cu efecte speciale mai interesante. De vină este Wally Pfister, directorul de imagine al lui Christopher Nolan  care tocmai ce-a debutat de căcat în regie. Nu că ar fi fost capodopericios prin filmele lui Nolan dar acilea este pur și simplu retard. Cadrele care se tot reiau în celeași decoruri și aceleași încadraturi pur și simplu m-au plictisit vizual.

Transcendence

Transcendence

5. Zero umor, zero adrenalină. Plus zero IQ. Dacă tot suntem și narativ, și ca estetică în miezul serieiB ce-ar fi să avem totuși și niște umor? Sau niște decese? Sau ceva care să mai taie di plictis? Nu-i cazul și filmul arată uneori exact ca o recalmă la ulei de floarea soarelui. În alte ocazii chiar pare-a fi o reclamă de prea-lung metraj pentru Untdelemn de la Bunica. Deși s-ar fi vrut un HIM, versiune masculină de her. Dar nu-i deloc cazul.

 Morgan Freeman Transcendence

Morgan Freeman Transcendence

6. Morgan Freeman. Care face cel mai prost rol din cariera lui, deloc abundentă în vome de calibrul ăsta. Dar acilea este pur și simplu degeaba și ca prestanță și ca personaj. Ca să nu fiu 100% negativ există un individ care scapă cumva nemânjit din Transcendence: Paul Bettany. Nu are nici el un personaj prea bine scris dar măcar nu se acoperă de penibil.

 

Și un poster care măcar el, posterul, arată bine

Transcendence  poster

Transcendence poster