Trois Mondes, melodramă franțuzească

Trois mondes intersectează imigranți moldoveni ilegali, franțuji frumușei și o demoazelă gestantă. Genul programului: melodramă.

Cum aveam chef de cinema francez am băgat pe random Trois Mondes. Film de care s-a scris și de rău și de bine dar care de fapt și de drept nu este nici dramă ratată nici thriller emoțional. Este pur și simplu o melodramă cu imigrant moldovean pe care un francez tinerel (Raphaël Personnaz) îl belește nasol cu mașina sub geamul și privirile unei dudui gestante (Clotilde Hesme). Care simte că trebuie să-l ajute cumva pe moldav. Autorul de accident simte și el că poate nu a făcut frumos când beat rangă fiind și la îndemnurile prietenilor din mașină a plecat en trombe de la locul accidentului automobilistic.

trois Mondes

trois Mondes

Tatăl foetusului este un profesor de filozofie care simte că mai bine l-ar avea pe ăla mic pe post de decorațiune într-un lava lamp decât pe post de teroare urlătoare și căcătoare prin casă. Nevasta (Arta Dobroshi) moldoveanului storcit simte că statul farncez nu-i dă nimic, ba-i mai și cere bani pentru un bărbat care oricum este pe moarte.

V-ați prins Trois Mondes este un film despre sentimente emoții și chestiile alea care determină martora gestantă să se fută cu șoferul criminal și profesorul de filosofie să fie cumva galant cu femeia care chiar vrea să rezolve toate problemele lumii a treia. (sau mă rog, moldovenilor care muncesc la negru în construcții în Paris).

trois mondes Jaquette

trois mondes Jaquette

La regie și scenariu e Catherine Corsini, autoare de film francez care-a mai dat dovadă și de niscaiva abilități regizorale și de un interes destul de post-feminist apropos de gesturile ilogice ale femeilor stresate de realitatea lumii exterioare. Partir e un exemplu bun în acest sens, tot melodramă, nici el deloc greșit.

Ce-i lipsește lui trois Mondes ca să fie ceva mai mult de-o melodramă? Fix alea trei lumi pe care Corsini le intersectează. Și undergroundul moldovenesc al zilierilor din construcții, și lumea protagonistei borțoase sunt extrem de superficial trasate. Lumea junelui corporatist care avansează pe merite proprii și prin vaginul fiicei de patron într-o afacere cu închirieri de mașini e cam cea mai bine conturată lume din titlu. E, să fim drepți și cea mai facilă: agresiune machistă, pompozități fiduciare, etc.

Pentru așteptări moderate filmul funcționează și din personaje și din ritm și asta e cam tot ce trebe să facă o melodramă. Are ceva teme majore (vinovăția și excitația pe care o provoacă mila, statutul imigrantului și statusul social dobândit cu greu) bifate cu brio dar uneori cam en bref. Deci da, l-am văzut, au auzit dulșele grai, nu m-am impresionat ici pe plus nici pe minus.

3 mondes affiche

3 mondes affiche