Turism dampulea: Focșani, Bacău, Mărășești

M-am deplasat pe drumuri moldave spre Piatra Neamț pentru că Filmul de Piatra și din seria Calistart Hogaș revizitat. A rezulat un turism dampulea neprogramat.

Vrând nevrând mă tot trezesc că fac nano turism, bat și răzbat prin țărișoara noastră scumpă și uortuodoxistă. Pentru că #festivaluri, nu din alte motive. Sunt pe zero interes apropos de turism aplicat asupra hărții României, dar nu-mi refuz opriri și preumblări prin orașe (vorba vine) în care altfel nu aș ajunge (pentru că nu există motive logice pentru asemenea incursiuni). Uneori ies pe plus și rămân cu impresii sincer pozitive (Tulcea și Gherla, Piatra Neamț și Calafat, Ieșii de acu vreo 10 ani) alteori asta e, am văzut și mizeria asta (Baia Mare, Alba Iulia, Galați, Mediaș) sau pur și simplu am reușit să mă plictisesc în mai puțin de 2 ore (Brăila, Giurgiu). E foarte util să știi dacă vrei să mai calci vreodată în urbea X sau dacă ai un passion sincer pentru urbea Y. E la fel e util să știi cât de iritante pot fi anumite orașe (Timșoara și Constanța, care mă spumează maxim din motive diametral opuse, bășinile vestice ale unora și cocolăria exacerbată a altora). Să vă zic cât DETEST provincia plină de bășini pseudo-intelectuale din Sibiu? Aș prefra să petrec o lună de iarnă la Constanța decât să stau o săptămână de vară în Sibiu. Măcar cocalarii nu sunt PLICTICOȘI și amețiți de false importanțe culturale.

Să revenim. Deci România Pitorească 2015, la fix 98 de ani de la moartea lui Calistrat Hogaș. Prima oară când traversez pe zi Moldova. Happy Happy, Joy Joy? Nu prea. Moldova e săracă și apele sunt 80% secate și sărăcie mai lucie decât pe la perifia Buhuși eu n-am văzut nici măcar în satele nemțești colonizate de țigani. Milcovul a fost deja secat, viile sunt abundente. Apropos, asta cu hai la Milcov cu grăbire să-l secăm dintr-o sorbire este o minciună sinistră, Milcovul este pe miezul Moldovei. Foarte util tertip identitar pentru moldovenii in denial de prin Buzău, Galați și Brăila.

Primul pit stop e la Focșani. Oraș de la care eu apreciez sincer vinurile roșii. Speram la MBS și un pahar de vin. Ne-am parcat pe centru și dă-i de caută o locandă potrivită. Rezultatele au fost nefaste. Zero locande, deci o urbe nefrecventabilă, care arată așa cam de 1997.

ABC

ABC

Piața centrală de la Focșani nu arată rău. e ceva 300% provincie românească post-comunistă în ansamblarea de hotel-masiv,  ceva fântâni abrampulite pe acolo și ceva instituie (primăria?) într-un colț. Obeliscul prezenta un maiou din beculetze  (1000% neam prost couture) și o zvasticutză.

Focsani piata centrala

Focsani piata centrala

beaucoup obelisque

beaucoup obelisque

si a zvasticutza

si o zvasticutza

Hotel Unirea

Hotel Unirea

obelisc cu Beculetze

obelisc cu Beculetze

le bleu des vacances

le bleu des vacances

Plimbarea printr-un parc destul de plăcubil ne-a ocolit pe lângă bazine mozaicate și secate și mișcat prin fața unui gabezou șahistic. OK. Zero terasă. Alte chioșcuri pustii. Nici măcar vată-pe-băț. TZTZTZTZ.

clubul sahistilor

clubul sahistilor

ce pijcina, cat havuz

ce pijcina, cat havuz

Next Stop BACĂU. Acilea sunt tot anii 90, dar măcar există restaurante. Cerem Cabernet Sauvigon dar ni se aduce Sauvignon Blanc, cerem sarmale și primim niște sărmăluțe în foi de viță, încă gustoase, rămase probabil de la ultima cumetrie desfășurată acolo în restaurant.  Retardul ăla binovitor de provincie în absolut toată splendoarea lui. Ce-i drept, prin București se pot mânca mult mai prost și cu mult mai mulți bani fix aceleași chestii. Plus că nah, au fost amabili. Am fost și io amabil și-am băut 2 pahare din vinul ăla mizer și prea dulce (era Budurească).

urban decay

urban decay

Bacau

Bacau

Deși nu am observat picior de hipster (sau din altă categorie socio-profesională* care a început să existe după 1997) am dat de un magazin bine dotat de tutunuri și țigări. Cine fumează tabac în Bacău, asta rămâne un mister.

Cinema Orizont Bacau

Cinema Orizont Bacau

Cinema Orizont Bacau

Cinema Orizont Bacau

Nu știu de ce mi-a fost mai milă, de fostul cinema sau de actualele pisici, dar am plecat cu burta plină și convingerea că Bacăul e mai mare și mai cenușiu decât Focșaniul. Ceva mai încolo este Vaslui (orașul și județul) deci în mod cert se poate mult mai rău. Măcar aici aveam mâncare și tabac și altceva pozitiv despre această urbe eu nu am de zis.

mausoleul de la Marasesti

mausoleul de la Marasesti

mausoleul de la Marasesti

mausoleul de la Marasesti

La returul din Piatra Neamț (care, mdap rămâne un far de cultură și civilizație compartiv cu restul chestiilor de prin Moldova și ca să fiu mai exact, singura chestie agreabilă dintre București și Ieșhi) am făcut cu mare aplomb un stop muzeal la Mărășești. Pentru că slavă eroilor, glorie mielului și curiozitate. Eu nu am ajuns cu școala acolo.

Mă așteptam la ceva măcar interesant, am răzbătut prin soare criminal și am fost totalmente dezamăgit. Două dintre cele mai puțin inventive arhitecturi sau coit una cu alta și rezultatul este ANOST. Ce-ar fi putut ieși memorabil din arhitecturile militar-comemorative cca 1920 și arhitectura bisericească cu stas standard șablon și nimic altceva? Frescele erau făcute de un precursor de-al lui Sabin Bălașa sau de un netalentat a fel de penal. L-am citat pe Snoop Dogg, m-am gândit la Tropaeum Traiani (care suspectez că a fost luat drept model, deși nu-s cert că mai exista ceva din el în 1920). Am luat un magnet de frigider trist (dar nu la fel de trist ca ăla din achizitionat din Calafat) și asta a fost.

mausoleul de la Marasesti

mausoleul de la Marasesti

mausoleul de la Marasesti

Mausoleul de la Mărășești  ar putea fi utilizabil acca decor pentru a 5-lea Underworld, dar e prea anost chiar și pt asta

mausoleul de la Marasesti

mausoleul de la Marasesti

mausoleul de la Marasesti

mausoleul de la Marasesti

mausoleul de la Marasesti

They all got sold

mausoleul de la Marasesti

deco sinistru

mausoleul de la Marasesti

mausoleul de la Marasesti, obuze.

Apropos, intrarea la mausoleu costă 4 RON, magneții de frigider 5 și la restaurantul de lângă se mănâncă decent.

suculetz de merisoare

suculetz de merisoare

artele si metesugurile comunistice

artele si metesugurile comunistice

canalul Siret

priveliste

________

*hipster se prea poate să nu fie o categorie socio-profesională