Ultimul zburător

Am așteptat filmul ăsta cu sufletul la gură. După care l-am și văzut și îl recomand cu toată onestitatea de care sunt capabil: Ultimul zburător TREBUIE văzut.

Pentru început o clarificare (care mi-aș fi dorit să nu fie necesară): am recomandat la fel de onest și Domnișoara Christina. Nu pentru că ar fi un film bun, ci pentru cât de mult am putut eu să mă distrez cu filmul acela. Deci da, Ultimul zburător vine în logica cronologică a unor alte filme de care m-am bucurat din tot sufletul meu mic și negru: Liceenii în alertă, Azucena, Trip, Iubire Elenă, Mama ei de tranziție!

Ultimul Zburator

Ultimul Zburator

Exact, filmele alea românești proaste care reușesc ceva foarte greu de reușit: să treacă dincolo de ratare și prost gust și să devină comedii fabuloase. Să nu vă imaginați că alde Sergiulică Nicolaescu sau Vomațiu Mălăele sau filmele lui Mircea Danieliuc de după 96 au reușit vrodată să ajungă în zona de so-bad-it’s-good a cinema-ului aborigen. Cumva trebuie o conjunctură astrală favorabilă apariției unor asemenea campodopere larger than life. Și ca să fiu sincer, Ultimul zburător punctează mult, dar nu-i chiar Azucena doi.

Ultimul Zburator

Ultimul Zburator

Ce se întâmplă deci în acest film? Se întâmplă legenda Zburătorului. O entitate de tip futac mitologic care vizitează junele mirese dotate cu himen intact fix în noaptea de dinaintea căsătoriei. Ca să nu aibă țărănoii cum arăta cearceaful pătat cu el sangre vajinal la restul țoapelor în dimineața de după noaptea nunții. Am abrutizat cumva legenda, dar esența e intactă. Rudele folclorice ale zburătorului sunt, după cum bine știm din textele lui Mihail Sadoveanu și emisiunea mult-prea-regretatei Marioara Murărescu: ielele, moroiul, curfutița, vârcolacul, viezurele și năpârca. (Nici Frații Jderi, nici Clanul Cămătarilor nu sunt entițăți mitologice!).

Legenda este extrasă din tezaurul folcloric și beneficiază de o renovare profundă. Adică un motociclist (care este de fapt și zburător și mai exact ultimul dintre zburători) vrea să-i pardon, dea târcoale unei dive de mâna a treia. Care are, logic un viitor soț, dar mai are și un frate (regizor aspirator pe coasta de Est. Sau Vest) și are un ambiț din ăla de țoapă simandicoasă: să facă bani cu gura. CÂNTÂND, nu făcând alte chestii, să film înțeleși.

Să cunoaștem dară personajele:

 • Eliza (Iulia Verdeș) este un fel de Lili Sandu și o versiune de Cosmina Păsărin. Adică are cu ce. Dar e fată cuminte și preferă să fugă prin păduri. Cred că ăsta e de fapt un fetiș de-al lui Verdeș, care fuge prin păduri și-n clipul Moebius. Probabil are sechele de la Elevator, filmul acela radical de independent în care cineva se cacă într-o pungă.
Ultimul Zburator

Ultimul Zburator

 • Zanoni (Gabriel Duțu) este Zburătorul fără plete negre, că e cam șaten și nici nu are părul prea lung. Zanone, acest Danone al ființelor mitologice, este un rol cam dificil de care Duțu se achită destul de bine. Adică trebuie să fie prezent în esență în anumite secvențe și trebuie să fie prezent în fizic în alte secvențe. Un fel de Chesire Cat shenanigans din care nu mulți ar putea ieși cu mințile întregi. Și mai are și o frază în greaca veche  pe post de cheie pentru super-motocicletul lui. Adică da, utilajul nu pornește și nu oprește motorul decât la rostirea unei incantații. Acu ați înțeles, da?
  Gabriel Dutu

Erau și subtitluri la un moment dat, pentru că deh, cu supranaturalul și greaca veche e foarte greu de lucrat pe cinemau.

 • Cătălin (George Ivașcu) este viitorul soț al Elizei. Numele-i vine de la Eminescu (Cătălin, Cătălin, freacă lampa mea puțin parcă zicea poetul desperecheat în Luceafărul), și personajul tre să fie un plod de bani gata care face biznis la Beijing și se preocupă de cariera viitoarei soții… Acuma Ivașcu e peste limita de vârstă admisibilă, dar are personaj mic și de plan foarte secund.
Ultimul Zburator

Ultimul Zburator

 

 • Tatăl lui Cătălin, însă, umple tot ecranul: Constantin Cotimanis îl joacă pe Gelu Stronescu. Fost vânzător de ștrudele la bufetul filarmonicii ajuns mogul al unui imperiu media și pesonalitate publică. De fapt și de drept e un securist care distrusese cariera muzicală a tatălui Elizei și care face totul cu malevolență: și tunsul rozmarinului pe care îl are la birou și elaboarea prenunpțialului pentru nunta lu fi-su.
  Ultimul Zburator

  Ultimul Zburator:

  Cotimanis, ce-ți mai place să tunzi rozmarinul!

 • Mai trebe menționat fratele Mihai (Florin Penișoară) care nu știu cât și cum regiza, dar în film prinde o boarfă ușor impresionabilă de românașii care sunt regizori pe coasta de Est (sau de Vest, am uitat) și-o pompează.
Ultimul Zburator

Ultimul Zburator: Bodochi Liberace de filarmonica

 • Acu, pentru ca să nu spoilez prea mult din film voi sări fix peste Marius Bodochi și peste Constantin Cojocaru, alte două surplusuri lemnos melodramatice din recuziate filmului …

Fiind independent financiar, filmul ăsta merită suport și clemență. Nu știu dacă oameni cu mai puțin simț al umorului se pot bucura plenar de el, totuși. Adică da, Ovidiu Gerogescu (regizor și co-scenarist) reușește acolo unde Lucian Georgescu (nu știu dacă sunt în vreun fel înrudiți) a ratat cu Tatăl fantomă: comite un film de care-ți aduci aminte cu zâmbetul pe buze. Fără tertipuri de genul dulcea baie comunală a morților plină cu obeze, cum făcea LG.

Avem de-a face cu un caz clasic de campodoperă: mult efort plus toate intențiile alea bune au dus la acest film. Și la filmările efective și la renovat scenariul oamenii s-au străduit. Ba chiar cred că unii din ei au fost în anumite momente ferm convinși că au soluții și idei și standarde bune. Cum lipsa de mijloace scuză anumite chestii și cum e film independent nici Fx-urile (acceptabile) nici scenografia (dezastruasă) nu sunt puncte de minus. Dar scenariul, auoleo, scenariul și mai ales dialogurile…

Apropos de asta, lipsa totalitară a oricărui fel de nuditate sau sexyness mi se pare NESCUZABILĂ. Adică e un film bazat pe o legendă strâns legată de dorințe vulvare și penetrări mitice și tot ce se dă este mâna lui păroasă pe spatele ei (nepăros). Nu zic c-ar fi fost musai necesară o abordare în cheie franțuzească a nudității și sexualității, dar măcar un sfârc acolo ar fi fost de bun-simț. Domnișoara Christina și Azucena se sesizaseră apropos de necesitatea nudității, PLM.

Ultimul zburător este  prima premieră românească a lui 2014. An în care mai ar trebui să apară vreo 15 filme. Sper ca măcar la câteva să mă mai distrez în halul ăsta. Dar nu la toate, pentru că aș crăpa dracu de râs.

PS de pe Facebook-ul oficialUltimul Zburător a fost selecționat la cea de-a 32-a ediţie a Festivalului internaţional de film fantastic de la Bruxelles (BIFFF), din Belgia, care se va desfăşura între 8 şi 20 aprilie.

Ultimul Zburator poster mare