Under the Skin este cam extraordinar

Under the Skin e o bucată minunat de tenebroasă de Cinemau. Și regie, și concept și muzică și da, Scarletta târfetta se exhibă la nuditate foarte artistică.

Under the Skin este în același timp Odisee Spațială și Primer al filmelor cu extratereștri. Și asta e bine de tot. Video-art kubrickian servit cu ceva texturi very birtish, very 70s, very filthy. Ceva unicat și totuși asemuibil cu alde Final Programme și filmele lui Zulawski. Liga foarte mare, foarte ciudată și destul de ermetică și ca cinema(tografie) și ca mecanica celor filmate.

le cosmos ?!

le cosmos ?!

Deci una demoazelă extraterestră (madam Scarlett Johansson, yum yum) hălăduie prin Scoția și atrage într-o clădire bărbați dornici s-o fută. Se găsesc destui. Evident. Ce nu-i evident este că fraierii excitați nu-au parte de sex sălbatic cu Scarletta, ci de o chestie extrem de fucked-up. O micșorare și scufundare în ceva negru vâscos. Straniu? Ăsta e unul din cele mai stranii filme de arte ale ultimilor ani. Și este un straniu de factură specială și multiplă: e bizar ce se întâmplă, e și mai bizar pentru că nimeni nu explicitează nimica, e oribil de sinistru din detalii (un ochi care lăcrămează, o furnică în plan-detaliu, o pupilă).

endormie dans la foret

endormie dans la foret

Evident, de Jonathan Glazer se știe destul. E unul din cei mai geniali “clipari” (Karma Police & Street Spirit pentru Radiohead) care-a ars-o foarte dubios și foarte stylish pe două filme de cinemau (Birth și Sexy Beast). Acilea comite niște momente super videoclipste (Scarletta merge isusic peste suprafața lichidă într-un spațiu care eludează orice coordonate ale realității, gen Maestrul și Margareta a lui Bulgakov) și reușește să le integreze perfect în mocirlizmul Scoției rurale.

Scarletta

Scarletta

Ziceam de Radiohead și gusturile muzicale bune ale lui Glazer care se manifestă plenar într-un OST absolutamenete genial, făcut de-o fătucă debutantă, care are totuși un conservator britanic la activ. Putea să bage și niște Bowie pentru că oricum filmul cam este The Woman who Fell to Earth, că se poate zice și așa. Dar cu dialoguri puține, și marea chestie este că la cât de făcut din cameră și din montaj este UTS putea foarte bine să fie și film mut. Nicio replică de dialog nu comunică vreo informație importantă. Ba chiar pe prima parte de film sunt niscaiva momente de dialog dubios și am deduce că extraterestra învață să comunice cu prada. Și muzica e cumva pusă tocmai pentru senzațiile & trăirile interioare ale acestui ET sexos care este Scarlett Johansson.

[carousel source=”media: 6828,6826″ width=”640″ height=”240″]

Acu având în vedere că avem bărbați goi căror li se întâmpă chestii rele se poate ca acesta să fie considerat un film feminist. Sau post-feminist. Whtvr. Oricum nu mai văzusem de vreo 2 ani un mutant la puța goală. Filmul își piede ceva din suflu (dar nu și din mister) pe la jumătate, când extraterestra se decide să încerce să fie și ea femeie și face sex, papă prăjiturică și e cât pe’ci să fie violată (am zis, se pretează lecturii feministe). Dar când recuperează, o face la modul cel mai fabulos cu putință, într-o pădure.

[carousel source=”media: 6827,6825″ width=”640″ height=”240″]

Acuma s-ar cere remarcată prestanța actoricească a lui madama Johansson. E pur și simplu impecabilă în filmul ăsta. Poate și pentru că nu tre să facă mai mult decât senzualitate ramapantă. Dar OMFG, cât am așteptat-o să se dezbrace. Și da, se dezbracă destul de compensatoriu. Ajunsă din Scarletta nimfetta (jailbait absolut prin GhostWorld) o Scarletta starletta (tentație sexoasă prin Match Point) și devenită Scaletta târfetta overilor vânzători de bășine carbogazoase produse în teritoriile ocupate, madam asta a făcut din nimic două roluri foarte memorabile. Her și filmul ăsta.

 

Apropos dacă vă place și Under the Skin și n-ați văzut încă Beyond the Black Rainbow ați face foarte bine să-l vedeți.