Upgrade: SeFeu, hai că încă se mai poate

Upgrade ar fi putut să fie mai glitzy, ar fi putut fi mai cyberpunk, ar fi putut să fie capodoperă dar finalmente este un decât un film SF mijto și nimic mai mult

Am dat de Upgrade accidental. Un SF cu paraplegerino transformat de un cip cu AI și de propria lui dorință de RĂZBUNARE într-o mașină de exterminat mercenari. Fix ce-mi trebuia. Și un film de serieB care face mult mai bine ce n-au reușit să facă jegu abisal Mute, fără să aibă acces la același buget și mai aales fără mari bășinațiuni. E un cyber-punk ne-asumat dar bine-manevrat. Este în liga aia cu Ex Machina și cu Her când vine vorba de contact și conflicte (în fine, inter-acțiuni) cu un AI.

Are tupeul de-a fi clar și succint fără durate intermibanile, fără final previzibil. Da, după vreo enje twisturi, dintre care 7 previzibile Upgrade se termină. Cu un final pe cât de crâncen pe atât de optimist. Și da, chiar se termină. Doamne, cât am ajuns să apreciez filmele care au curajul de-a se termina, de-a avea un final clar.

Acu de actorie n-o să zic mare lucru, pentru că-i decât corectă. Ăla de-i protagonist și seamănă a Tom Hardy e la fel de OK pe cât ar fi fost Tom Hardy într-un rol care cere niște nuanțe (se vorbește cu un AI, care-i doar în capul lui auzibil ffs). Viitorul proxim aduce a episod din Black Mirror, dialogurile din căpățâna protagonistului aduc a trilogia Nikopol, esteticile sunt, dat fiind bugetul, chiar mijto bricolate.