Vegetal, un roman SF românesc

Vegetal este a treia bucată de literatură SF  aborigenă care mă dă pe spate. O post-apocalipsă cu porumb ucigaș și colaps societal cauzat de holde & lanuri.

Vegetal-ul lui Dănuț Ungureanu și Marian Turță este o re-fabulizare a obsesiilor pășunist muncitorești de prin Epoca de Aur. Reamplasate, la dimensiuni gargantuești, într-un viitor izbit de un cataclism ecologic, lanurile de grâu, porumb și floarea-soarelui au suferit de trifide-lizare, adică au ajuns gigantice entițăți vegetale mâncătoare de carne de om.

Protagonistul Miluț,  un puști de vreo 14 ani, fuge din satul asediat de holde gigantice. Pentru că lanul se răzbună pe cei care-l maltratează. Și Milu l-a maltratat cu maceta primită de la Tractorist. Lanul, ca să-și arate furia pentru defrișarea exhaustivă, i-a lichidat bunica și Milu a rămas Singur pe lume. Ce-i de făcut? Să plece după Tractorist. Înspre Dunăre. Suntem deci prin județul Teleorman, sau Dolj sau enfin, ideea este că oltenii viitorului vor fi nevoiți să dea la coasă penrru propria lor supraviețuire.

Lasând gluma la-o-parte, Vegetal este una dintre cărțile alea incredibil de bune de-a căror necesitate nu mă îndoiesc, dar a căror existență e de-a dreptul miraculoasă. E al doilea Marian Truță pe care-l citesc și găsesc execelent – din câte am înțeles eu ideea e a lui și scriitura e la comun cu Dănuț Ungureanu.

Ce-mi place nespus la Vegetal nu-i musai reformularea lui Nică al lui Ștefan Apetrii și revizitarea post-apocaliptică a universului ăluia moromețian al  eternității născute la sat. E reformularea, mutantă și refulată, a imaginarului 80ist obsedant și ideologizat. Tractoriști și lanuri nesfârșite, oameni harnici și legați ancestral cu pământurile, școlile de țară și progresul tehnologic, toate s-au întors malformate și degenerate ca un coșmar al Epocii de Aur. Și mai e și scriitura, pentru prima oară literatura aborigenă pare-a fi reușit să utilieze și intelectual și estetic valid balastul toxicizant al vieților la țară și al zodiilor canceroase și al ion-ilor, plus toate alelalte lăbăreli pășunist semănătoriste. Cu psihedeliile și finalul lui, Vegetal pare un scenariu de ecranizare a Zilei Trifidelor scris pentru un film de Tarkovski.  Must read absolut.