Wizard of Lies: capitalism american pe pâine

Aveam așteptări modice apropos de Wizard of Lies, filmul HBO despre Bernie Madoff, un SOV de-al lor și FNI-ul lui americănoid. Am fost plăcut surprins, e foarte tare filmul și mai mult decât atât e un film cam important.

Wizard of Lies este un film important pentru hm… lumea în care trăim, valorile ei, idolii ei și … starea reală de fapte moravuri și corupție din Inperiul Retard al Americăniei. E important pentru că e 100% the real shite, dintr-o serie de interviuri pe care Diana din film (dap, aia e chiar jurnalista din viața reală care-a scris cartea despre Madoff) i le ia lu deNiro. E important pentru că Barry Levinson nu vrea să-l explice sau să-l scuze pe magnatul de pe WallStreet. Finalmente morala este că nenea Madoff a făcut tot ce-a putut și tot ce ce-a putut să facă a fost să fure cu nerușinare. Călare pe regulile pe care el și alții ca el le-au formulat și cu tupeul pe care numai un gunoi care se știe destul de bogat ca să fie dincolo de orice suspiciune le poate avea.

linii

Mai mult studiu din grimase ale lui Robert DeNiro și dramă despre colaterale (victime) Magicianul minciunii este o piesă de pus la rechizitoriul capitalismului putred actual, care dă hilariuri și donalzi dar se pretinde un sistem perfect legal și perfect nevinovat.

transparent

Pe debut e o observație extrem de interesantă: Madoff a făcut totul în mediul acela TRANSPARENT, idealizat de pulifricii capitalismului.

These trades go through European Counterparts… The London OfficeBernie Madoff

o rețea globală de complicitate, mai ales că relația specială transatlantică.

Familia și servitorii fideli. Cam ca fundația Clinton, mnu?

Ruth e jucată de Michelle Pfeiffer. Ruth care nu știa nimic. Despre o schemă Ponzi care funcționa încă din anii 70. Ruth o să fie tristă că lumea o consideră o târfă complice. Ruth o să se întrebe dacă or să piardă apartamentele și viloaiele, merțanele și biju-urile. În mod foarte trist târfele lui Liviu Dragnea nu or să se întrebe asta vreodată. În mod foarte inspirat Levinson o lasă pe Pfeiffer să-și joace Bine rolul și nici nu face nici nu permite cerșetorii de empatie.

Michelle Pfeiffer

La job și titulaturi șobolanii grași de pe Wallstreet și puișorii lor îmbuibați stau foarte bine. Zeci de titulaturi și poziții corporate și pentru Bernie, dar și pentru cei 2 beizadei. Titluri și funcții decorative, care nu înseamnă nimica.

How the fuck did YOU not know!!!!!Andrew Madoff

Beizadeii inocenți sunt, de fapt ăia pentru care scenariul cere ceva simpatie. Nu le exclude nici pe târfozele lor și plozii lor. Șobolani crescuți de un șobolan să se creadă oameni onești. Care se văd nevoiți ca pentru propria lor piele să-și dea în gât tatăl. Și o fac, dar nu pot să înțeleagă că ce se naște din bestie tot bestie se cheamă. Și că inocența, dacă vine din obediență, cretinism sau lene nu-i chiar inocență. Ironic și tragic în același timp destinul micilor madoffi.

Its got a pool that looks over the oceanMark Madoff

Is this the way to serve a lobster?Bernie Madoff

Ceva frumos este că deși mare parte din recenziile americăniste scâncesc ”nu ni se explică NIMIC/DESTUL” filmul explică fix ce trebuie. Madoff și Diane vorbesc despre cum încrederea pe care i-au acordat-o investitorii îi face pe ăștia complici, nu victime. Nu-i nicio detentă, Madoff chiar consideră că nu poți fura de la complici și că dată fiind transparența acțiunilor ăștia au fost sau leneși sau naivi sau iresponsabili, deci își merită soarta. Un episod ulterior, când pe vârful crizei un gunoi plin de bani cerșește acordul lui Madoff pentru a investi în afacere și ajunge de la 75 la 400 de milioane este, cu muzicile de jazz care-l acompaniază cu tot, o secvență mult mai bună decât absolut tot Whiplashu.

– Accomplices because they trusted you?

_YES.Diane/Madoff

Madoff HQ

Levinson nu-i deloc genul de regizor show-off. Dar nu se abține și bagă un moment de rechizotiu cu montage, când peste vocea jurnalistei se ilustrează (în alb-negru) nenorocirile și suicidurile ălora pe care Madoff i-a lăsat orfani de toți banii. Este un recurs la metode de documentar și virează înspre rechizitoriu.

How did I get to this age without doing anything on my own?Ruth Madoff

How much ambien do we have?Bernie Madoff

Când lucurile au luat-o suficient de razna încât coafezu lui Ruth nu o mai vopsește fii lui Bernie nu mai vorbesc cu el și toate televiziunile îi expun șobolănia Bernie zice că poate gândurile suicidare ale lui Ruth nu sunt o idee atât de rea și bagă multe ambienuri și rahaturi din astea de cap pe care bășinile bogate din US of A le bagă prin toate filmele și toate orificiile. Nu rezultă un romantic dublu-suicid ci un episod de guilt-trip demn de A Christmas Carol, deci nedem de filmul ăsta, dar care pare a contra-balansa rechizitoriul din montajul alb-negru cu victime suicidale. Culmea, și rechizitoriul pe alb-negru și tripangeala pe ambien funcționează narativ și ca poziționare morală.

les choses

 

Robert DeNiro este, mai recent, sau Bun sau Prost. Și aici e Bun, nu face ca Anthony Hopkins, care în fiecare rol pe care-l joacă este tot Anthony Hopkins, cu același bășine și aceeași manieră, cândva șarmantă, acuma tocită.

Hank Azaria

Un WOOOW megalitic pentru Hank Azaria, mâna dreaptă la furăciune și livratorul celor mai bune glume despre cum e pizda ca mașina.

The Wizard of  Lies este, de fapt, antidotul pentru The Big Short și un partener de nădejde pentru Margin Call. Mai ales că spală căcănăria cool, fancy, sexy și glorificantă pe care The Wolf of Wall Street a pus-o peste hoția bancherilor din Inperiul retard al Americii.

I know the rules better than most, because I Drafted the majority of them (Bernie Madoff)

Și asta este epicentrul tuturor chestiilor americăniste: o șleahtă de îmbuibați fac reguli pentru ca să le meargă bine furăciunea. Și se acoperă, ei și cu ai lor de titluri onororuri și poziții (Madoff a fost printre altele șefu lui NASDAQ) și nimenu nu îndrăznește să le facă nimic. Sunt prea puternici și prea importanți. Sunt evreii ăia bătrîni și bogați cu care joacă Trump golf și sunt finanțatorii clintonilor. Sunt Șefii unui sistem împuțit, creat fix pentru nevoile lor și cum nu le convine ceva încep să măcăne că democrație și că ei respectă regulile. La fel ca alte gunoaie, care au supraviețuit bine-merci și ei și ai lor crashului din 2008, alți madoffi, neprinși s-au îmbuibat prea mult din hoție și au ajuns să fie prea importanți pentru ca cineva să le-o dea peste boturi și labe.

le gratte-ciel

we-ve got 300 million, what you wanna do?Frank Dipascali

We-re talking about the worlds financial system on trialMArk Madoff

Dacă Madoff rămâne un personaj puțin accesibil pentru cei cu deficituri neuronale nu la fel se poate spune despre restul familiei. Chiar și târfele care au crăcit vulvua pentru beizadeii Madoff se victimizează ca cele mai jegoase târfe. Momente de suferință 1%-ică în care curva unuia din beizadei se simte hărțuită de presă și se întreabă ”what kind of person does that to a family?” sunt delicioase. O one-perocenteriță care apelează la rigorile reptiliano-simiene din creiere plebei ca să facă pe victimuța scoțând fix curvația și plodu la înaintare. Nimeni din nobilimea financiară nu vrea să accepte responsabilitatea pentru îmbuibarea din bani furați.

Ăsta e Wizard of Lies. Un rechizitoriu pentru madoffii biologici și colegii lor de șobolăneală miliardară.