Wrong Cops de cinci ori excelent

Wrong Cops este exact ce zice titlul: comedie absurdă, debilă și teribil de greșită cu polițai deloc admirabili și umoruri extrem de seci și incorecte. O minune de film.

Până la Wrong Cops nenea Quentin Dupieux, fost muzician (aka Mister Oizo) mi-a mai dat două motive de entuziasme cinefile: Rubber și Wrong, și alea filme demente și deloc ușor de explicat. Dar absolutamente memorabile. Comedia asta absurdă cu polițiști foarte greșiți și aventurile lor în cheie tembel-sociopată este un spin-of de la Wrong, de care am zis deja. Doar că în loc de drama unui tip care și-a pierdut câinele suntem expuși la dramoletele deloc obișnuite și gesturi deloc cumpătate.

Wrong Cops

Wrong Cops

 

Eu l-am stimat din fix cinci motive, cât se poate de gigantice

Umorul supra-realist, plin de absurduri (șobolani morți folosiți ca recipiente pentru marijuana, utilizarea armei din dotare pentru a cere unor duduițe să-și exhibe mamelele în spațiul public, o înmormântare cu șampanie) care funcționează brici.

 

Wrong Cops

Wrong Cops

Dialoguri care pendulează între genial și incalificabil, călcătoare peste toate bunele moravuri ale corectitudinilor politice. Unele dintre cele mai halucinante schimburi de replici posibile, trust me on this one.

Wrong Cops

Wrong Cops

Coloana sonoră, oh, muzica. Există în Wrong Cops niște muzică de-a lui Dupieux/Oizo absolutamente genială. Enfin, era de așteptat la palmaresul muzical al autorului.  Acilea OST-ul complet și neoficial. YUM YUM.

Wrong Cops

Wrong Cops

Cameo-urile de calibru maxim. Grace Zabriskie & Ray Wise (de prin Twin Peaks). Eric Roberts (de peste tot). Și ca cireașă ultimă de pe colivă nimeni altul decât Marilyn Manson în rolul unui teenager abuzat sexual, pe nume David Dolores Frank. Un rol secundar destul de consistent.

Wrong Cops

Wrong Cops

Umorile meta, care întind tentacular personaje, dialoguri și citări înspre alte filme ale lui Quentin Dupieux și trecutul lui muzical. QD servește dezbateri despre industria muzicală (unul din personaje a compus o piesă numai bună pentru o reclamă la tampoane) citează pe o plazmă din Rubber și îl trece prin cadru pe gagiul cu câine pierdut din Wrong.

Wrong Cops

Wrong Cops

Acestea fiind zise nu v-am spus ce se întămplă prin film. Este complet ne-esesnțial. Niște colegi de la secția de poliție au probleme penibile & penale, de la un tip împușcat, 75% mort dintr-un portbagaj la un trecut deloc compatibil cu onoarea de polițai și de la un mod teribil de-a interacționa cu femeile la dorința disperată de-a avea o carieră muzicală.  Plus o comoară descoperită în grădină, un șantaj, niște trafic de iarbă și dacă vă place vedeți și din filmele (nu serialele, nu documenatrele) lui Bobcat Goldtwaith. Alt geniu neînțeles al comediilor extrem de negre, dar mai puțin abstrcatizate.