Ziua 3 de TIFF, deci 3×3

S-a ajuns la ziua 3 de TIFF, deci 3 recomandări, trei locuri de văzut și 3 filme la care aș fi foarte tentat să mă duc. În Cluj tot stă să plouă.

Ziua 3 de TIFF este o duminică ploioasă. Fiind o duminică ploioasă în Cluj eu de-abia am avut unde-mi lua mic dejunul la cât de închise sunt toate. Ieri a fost a good day for cinema-going și am reușit să văd toate câte mi-am propus. Ah, extazu ăla de-a vedea un film bun pe un ecran mare.  Azi aș zice că sunt, cu titlu de must următoarele trei filme, pe care eu deja le-am văzut și savurat.

Blue Ruin

Cu niște ani în urmă (7) m-am super-extaziat la un film mic, independent și extrem de debil: Murder Party. De-abia acuma Jeremy Saulnier revine și-o face teribil de excelent. Blue Ruin este un film despre răzbunare și despre ură. Un homeless (al doilea film bun cu gunoi stradal care se dedă la super-violențe din TIFFu ăsta, primul fiind Despertar el Polvo) se activează din letargia și cu rabla lui albastră cu tot pornește pe urmele ucigașului părinților lui. Care nu-s chiar fiștecine, sunt un mic clan de delicvenți, white-trash prin execlență.

Blue Ruin e superb din imagine (Saulnier lucreazăa ca DOP de felul lui) și superb din script. Într-o americă mustindă de arme și armament (dar și oameni mult mai săritori la nevoie decât ar fi fost de așteptat) nenea homelessul face prăpăd. Și înainte și după ce află niscaiva chestii care pun asasinarea lui mommy and daddy într-o altă perspectivă. Unul din filmele mele favorite din TIFFu ăsta.

Cinema Republica, de la orele 23:00

Pioneer

Thriller cu scafandri la mare adâncime, dar și pe uscat. Evident bun pentru că e cu scafandri dar al dracu de bun și pentru că e cumva extrem de bine calibrat estetic. La urma urmei povestea despre forajele norvegiano-americane din anii 80 nu are cum fi altcumva decât 100% anti-corporatistă și eu l-aș băga, pe rezonuri mai mult geografice decât estetice în famile cu The Deep al lui Kormakur și Kapringen.

Mămăștur Open Air, orele 22:00 (sau poate mutat din cauze meteo, dar unde nu aș ști să vă zic)

Paat

trailer nema, scuze. Deci un film iranian cu câine la care zic eu, de filme iranian și de filme cu câini destatoriu să vă duceți. Pentru că are story (ba chiar mai multe povești) pentru că urmărind un câine lup face o transversală foarte bună și plină de sens prin societatea din Teheran. Pentru că nu-i nici plicticos, nici metaforic, nici bășit, cum sunt filmele iraniene. E al dracu de fresh și merită din plin văzut.

Ce vreau eu musai să văd azi este alte trei filme.

L’enlèvement de Michel Houellebecq

Michel Houellebecq, ăla mai bun autor de literatura încă în viață și un gunoi uman neo-con de Israel mult prea iubitor. Greu de avut o poziție față de nenea ăsta, dar romanele lui sunt cele mai bune chestii ieșite din literatura franceză în ultimele două decenii. Deci da, m-aș duce.

Cinema Republica, orele 15:30

Calvary

De la The Guard încoace tot aștept un film nou de la John Michael McDonagh. Brendan Gleesonb și Kelly Reilly sunt motive în plus.

Casa de Cultură, 18:30

Die Frau des Polizisten

Măcar un film nemțesc parcă tot aș vedea și eu pe cinemau. Ăsta, cu toate violențele în familie și nuditățile lui pare un safe bet. Măcar nu o să fie plicticos sau cretin.

19:15 la Sapientia (care habar nu am unde este)

Acu văd că se suprapune peste The Guard, deci eu mă duc la Calvary și văd în ce zi o mai fi Nevasta de polițist.

din categoria Alte activități culturale pentru că de fiecare TIFF eu mai bag un ochi și prin muzee și expo-uri.

1) Expoziție de gravuri Rembrant la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Rembrant la Muzeul Etnografic

Rembrant la Muzeul Etnografic

Pentru că Rembrandt, normal. Se închide pe 3 iunie, deci ar trebui văzută azi-mâine, de preferință azi.

2. Expoziție de fotografie Ferenc Berko la Muzeul de Artă

ferenc berko la muzeul de arta

ferenc berko la muzeul de arta

Fotografii color abstracte. Sună bine și merită încercat.

3. Depozitul de filme

[carousel source=”media: 6362,6361,6360″ width=”640″ height=”240″]

Eu am fost ieri, aș zice că este unul din MUST-urile indiscutabile ale lui TIFF 2014. E pe Strada Maiakovski, cumva în spatele Gării. Azi sunt 2 proiecții, de la 21:45 dar eu zic că locul merită văzut și simțit pe lumină. Noi l-am găsit pe Zorro prin maldărele de peliculă de acolo. Un loc sublim de trist și nah, ca s-o dau tarkovskian, ambient demn de Stalker.